U trendu

3 velika rizika kad izlazite s bebom na sunce, nipošto ne prekrivajte kolica debelom tkaninom

Dani postaju sve topliji, a roditelji male dece moraju biti svesni potrebe da ih zaštite od sunca kada izađu u šetnju s bebom u kolicima.

Neki roditelji zbog toga instinktivno prekrivaju dečija kolica raznim tkaninama. Upravo je to ono što je vrlo opasno ako se izabere kriva tkanina, kaže dr. Rahul Kodari s Royal College of Pediatrics.

– Najveći rizik od pregrevanja je između 11 i 15 sati, kada je sunce najjače – otkrio je lekar za britanski The Sun.

Pedijatar ističe da je ključno uzeti u obzir čime prekrivate kolica. Odabir debelih tkanina, kao što su ćebence ili frotir, može uzrokovati značajan skok temperature u kolicima.

– Prekrivači od tankog, prozirnog ili mrežastog materijala ne nose rizik od pregrijavanja – kaže ljekar u nastavku i ističe da treba voditi računa i o boji same tkanine.

– Osim pravilne vrste materijala, ulogu igra i boja. Svetle, sintetičke tkanine su nešto bolje od tamnijih. Svetlije nijanse ne upijaju toliko svetlosti i reflektuju je.

Brojna ranija istraživanja su pokazala da prekrivanjem kolica tkaninom u njima postaje izrazito vruće pa se događa efekt termosice. Dakle, ako je u kolicima bez prekrivanja temperatura vazduha 22 stepena, kada se prekriju, ona naraste do 33 stepena za samo pola sata.

– Postoje tri rizika o kojima brinemo kada izađemo na sunce s decom, a to su dehidracija, toplotna iscrpljenost ili toplotni udar i opekotine od sunca. Deca su ranjivija od odraslih, pa često ne shvatamo koliko su vrući. Posebno moramo zaštititi decu i naročito decu mlađu od godinu dana – objašnjava lekar u nastavku.

Kad god izlazite s detetom, nanesite mu kremu za sunčanje, a rizik od pregrevanja u kolicima može sprečiti i postavljanje kišobrana za kolica.

Ako su deca starija od šest meseci, ponudite im vodu ili razređeni voćni sok ili domaći sladoled. Tako ćete rashladiti dete.

Ako još dojite dete, imajte na umu da će mu tokom vrućina trebati češće hranjenje, prenosi avaz.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar