U trendu

Ako dete ima izliv besa, roditelj treba da reaguje samo na jedan način

Od svih „bazičnih emocija“, čini se da je bes kulturološki najmanje socijalno poželjan.

U trenucima kada dete iskazuje bes, roditelji i okolina taj čin najčešće ocenjuju kao neopravdan i često je njihova reakcija na detetov buran ispad kontraproduktivna.

Kako reagovati kada dete ima tantrum?

Agresivnost je sastavni deo ljudske prirode, a to što je neko ne ispoljava, ne znači da je ne oseća.

Prva ispoljavanja kod dece se javljaju za period oko 1. rođendana, a kao crta ličnosti se stabilizuje oko 4. godine. Napadi besa se najčešće javljaju oko druge godine i manifestuju se različito.

Koliko god deca bila lepo vaspitana, ne treba zaboraviti da su još u fazi razvoja i da ne umeju da kontrolišu svoje emocije, nagomilan stres i utiske koje pokupe tokom dana.

Interaktivna reakcija svakog roditelja jeste da utiša dete i prekine izliv besa. Ali stručnjaci tvrde da je potrebno uraditi upravo suprotno.

5 zlatnih pravila za uspešno kanalisanje besa kod dece

1. Ne vičite na dete – nema efekta, dete vas ne čuje u tim trenucima i ne razume šta mu govorite. Kada se napad besa stiša, onda pokušajte da na lep način detetu objasnite u čemu greši, kao i da uradi ono što ste od njega tražili.

2. Ne smejte im se – time omalovažavate njihova osećanja.

3. Ne imitirajte ih i ne rugajte im se – tako usvajaju obrazac ruganja drugoj deci.

4. Ne kažnjavajte ih – mogu da potiskuju osećanja kasnije u životu.

5. Ne nudite im nagradu da prestanu – tako uče da manipulišu drugima

„Vremenom, uz pomoć roditelja, dete će naučiti da kontroliše emocije. Dok se to ne dogodi, roditelj mora da pokušava da smiri dete lepim rečima i zagrljajem, ali ne nasilno jer bi tada bes mogao da se produbi. Dete će se osećati sigurno jer može da izrazi emocije i dobije utehu, kaže pedijatar dr. Đovana Armano.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.