U trendu

Ako vaše dete radi ovo tokom igre, velike su šanse da je natprosečno inteligentno kažu psiholozi

Vaše dete se često igra jednim te istim figuricama i stalno vam priča o njima? Velike su šanse da je natprosečno inteligentno, kaže nova studija.

Ako vaš mališan obožava da se igra figuricama dinosaurusa, stalno vam priča o njihovim lovačkim sposobnostima i prosto ih obožava, to je znak, kako kažu nedavna istraživanja, da je inteligentnije od većine.

Svako treće dete uzrasta između dve i šest godina razvija snažnu fiksaciju na temu poput astrologije, konja ili pak dinosaurusa. Dok devojčice lako zalutaju u svoj svet mašte i fantastičnih igara, dečaci su često kao sunđeri koji upijaju sve oko sebe. A dinosaurusi su im omiljena tema. Latinski stručni nazivi, osobine i životne navike ovih davno izumrlih bića obično brzo i lako nauče.

Temu svoje snažne fiksacije mališani biraju sasvim nezavisno od interesa roditelja. Zbog velike žeđi za znanjem mali ljubitelji dinosaurusa, ili pak konja, zvezda i tome slično, intuitivno poboljšavaju svoje kognitivne sposobnosti. Kad je reč baš o dinosaurusima, naučnici su primetili povećanu sposobnost koncentracije, veću pažnju i veći kapacitet obrade informacija kod dečaka. Dali su objašnjenje za to: izumrli dinosaurusi nisu deo prirodnog sveta dece, pa je potrebno temeljno istraživanje da bi se nešto saznalo. To istraživanje deci automatski pruža određene sposobnosti koje će im kasnije olakšati početak školovanja.

I mada roditelji očigledno nemaju veliki uticaj na odabir teme, naučnici tvrde da je njihova podrška jako bitna da bi se kod dece održala zainteresovanost.

Dete se samo uz dovoljno smernica može uživeti u svoj hobi, posebno ako još ne ume da čita. Stoga je dobro da roditelji mališanima čitaju knjige posvećene ovim bićima, mogu s njima da gledaju dokumentarce ili da ih odvedu u prirodnjački muzej. Tako će detetu učenje biti zadovoljstvo i zabava. I ne brinite ako vam predmet njegovog interesovanja nije jača strana– neće vam škoditi da naučite nešto novo kako biste iznedrili nove teme za razgovor sa svojim mališanom.

(Nevena Dimitrijević, nova.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.