U trendu

ASTRA: U 2016. zabeleženo 33 slučajeva nestale dece

Povodom Međunarodnog dana nestale dece, koji se obeležava 25. maja širom sveta, organizacija ASTRA-Akcija protiv trgovine ljudima saopštila je da je u Srbiji tokom prošle godine zabeleženo 33 slučaja nestale dece različitih kategorija, među kojima najveći broj čine maloletni migranti bez pratnje (14 dece).

Druge vrste nestanaka dece koje su registrovane putem broja 116 000 jesu deca koja su pobegla od kuće, roditeljske otmice i pet slučajeva izgubljene, povređene nestale dece.

U Srbiji je u 2016. prema podacima Evropskog broja za nestalu decu, primljeno preko 800 poziva u vezi sa nestankom dece, što je duplo više nego godinu ranije.

Izveštaj o radu Evropskog broja za nestalu decu u Srbiji, 116 000, koji je objavila Astra, prikazuje trendove i evaluaciju slučajeva nestale dece u našoj zemlji tokom 2016. godine.

ASTRA navodi da podaci celokupne mreže evropskih brojeva za nestalu decu, koji postoji u 31 zemlji Evrope, pokazuje da je struktura poziva slična pozivima broja koji vodi ASTRA u Srbiji.

Naime, najveći procenat ukupnog broja poziva svih zemalja članica mreže se odnosi na decu koja su pobegla od kuće, zatim po broju prijava se na drugom mestu nalaze roditeljske otmice, migranti bez pratnje i u veoma malom broju (ispod 1%) su otmice od strane treće osobe.

ASTRA posebnu pažnju skreće državnim organima, ali i roditeljima na veliki broj dece koji beže od kuće, jer su ova deca upravo u tom momentu ranjiva i mogu biti žrtve različitih oblika eksploatacije.

Ta organizacija pozdravlja izmenu Zakona o policiji, koja omoguićava da se u potragu za nestalom decom kreće odmah, da se ne čeka 24 časa od prijave nestanka i apeluje na primenu ovog člana Zakona u praksi i ne izuzimanje potraga za nestalom decom koja su već imala iskustvo bežanja od kuće.

Takođe, apeluje se da se hitno uvede sistem alarmiranja javnosti u slučajevima nestale dece (Amber Alert).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.