U trendu

Bizarni rituali i metode odgoja dece širom sveta

Metode odgajanja dece variraju, od regiona do regiona, od podneblja do podneblja. Neke metode su zaista dobre i primenjive, dok se o drugim, zaista, može diskutovati.

Istočni Kejp u Africi

Kada dete navrši tri dana života, običaj je da se prenese kroz dim koji nastaje paljenjem lišća koje ima poseban miris. Ono što je interesantno jeste to da kada ih prenose kroz dim, bebe nisu uznemirane. Veruje se da će ovim ritualom deca biti neustrašiva.

Bali

U Baliju, bebama nije dozvoljeno da dodiruju zemlju dok ne napune tri meseca. Smatra se da ukoliko dete dodirne prljavu zemlju i ono će samo postati prljavo.

Grčka

U Grčkoj postoji običaj da se na bebu pljune tri puta kako bi se isterao zao duh, loša sreća i sve negativno. Nešto slično radimo i u Srbiji.

Solapur, Indija

Bacanje beba je godišnji festival u Solapuru. Bebe se obično bacaju sa kule koja je visoka 15 metara a oni koji hvataju bebu drže čaršaf na koji je prihvataju kada padne.

Kenija

U Keniji roditelji ne gledaju očima svoje novorođenče, jer smatraju da je to izraz autoritativnosti i oni ne žele da daruju takvu moć detetu. Majke svuda sa sobom vode decu, ali im ne povlađuju kad su uznemirena.

Vijetnam

Roditelji u Vijetnamu navikavaju decu da koriste nošu tako što uče decu da koriste pištaljku kada osete neku fiziološku potrebu. Njihova deca, kada napune devet meseci već steknu naviku korišćenja nose. Vijetnamci tako dosta uštede na pelenama.

Mauritanija

Roditelji u Mauritaniji veruju da ljudska pljuvačka može da upija reči, pa tako oni pljuju na svoju decu misleći da ih tako rečima blagosiljanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.