Bračni problemi – problemi za dete

Bilo bi zaista lepo i pravo uživanje za sve kada bi brakovi uvek uspevali i bračni partneri zaista ostajali zajedno u dobru i u zlu, dok ih smrt ne rastavi. Međutim, to u velikom broju slučajeva ne ispadne tako – posle dužeg ili kraćeg vremena brak propadne. Pre propasti sledi duži period neprijatnog zajedničkog suživota, period koji je najneprijatniji i najbolniji za one koji tu uopšte nisu krivi – za decu.
Roditelji se svađaju – dete to pre ili kasnije čuje. Oni se dure jedno na drugo i smišljaju detinjaste postupke kojima bi što je moguće više iritirali jedno drugo (recimo, otac odbija da pomaže u kućnim poslovima, pa majka onda kuva samo jela koja on ne voli; otac namerno pravi veći nered nego što bi morao, majka onda odbije da opere i njegovu odeću zajedno s ostalom, i tako unedogled). Ovde čak i ne govorimo o slučajevima alkoholizma i nasilja u porodici (a takvih slučajeva ima i previše), već samo o relativno bezazlenijim, mada i dalje krajnje neadekvatnim, postupcima zavađenih supružnika.
Koliko su takvi postupci zapravo bezazleni? Po dete, nimalo. Roditelji treba da budu podrška detetu, a kada oni počnu da se neodgovorno ponašaju, dete tu podršku gubi i prinuđeno je da se u manjoj ili većoj meri stara samo o sebi. Prinuđeno je da prerano odraste i prihvati neke obaveze koje ne bi trebalo da budu nametnute detetu, kao što je briga o domaćinstvu i briga o mlađoj braći i sestrama.
Da ne bude zabune, korisno je da dete dobija neke obaveze u kući, ali velika je razlika između deteta koje se uči odgovornosti i svaljivanju na dete onih obaveza koje bi zapravo trebalo da izvršavaju odrasli. Ukoliko roditelji odbiju odgovornost za razrešavanje međusobnog sukoba i umesto toga počnu da se ponašaju detinjasto, time sopstvenoj deci oduzimaju detinjstvo.
Ovo nisu slučajevi koji će ikad završiti u sudnici, bar ne pod optužbom za zlostavljanje dece. Ipak, to jesu slučajevi koji, iako na prvi pogled ne deluju naročito nasilno, deci oduzimaju detinjstvo – a jednom oduzeto detinjstvo ne može se vratiti. Bračni partneri bi to trebalo da imaju na umu pre nego što reše da se iz inata ponašaju detinjasto. Problemi u braku zaista nisu jednostavni za rešavanje, ali to ipak ne mora da ide preko dečjih leđa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.