U trendu

Da baka ne razmazi vaše dete

Imate dete koje, naravno, jako volite. Smatrate sasvim normalnim da vaše dete redovno posećuje svoju baku – možda vodite dete kod bake na čuvanje, ili je nedeljom ručak kod bake, ili… Tek, dete provodi određeno vreme sa svojom bakom i zbog toga su i dete i baka veoma srećni. Međutim, postoji jedan problem. Baka kao baka, želi da unuče uživa kod nje i sklona je tome da ga razmazi. Malo šta mu zabranjuje, daje mu više slatkiša nego vi, posle ručka dete uvek sme da pojede sladoled (naravno, ako je vreme takvo da sme da se jede sladoled). Ako nema sladoleda, onda su tu palačinke ili već neka druga poslastica.
Ukratko: vaše dete zaista uživa kod bake. Baka mu ugađa i detetu se to, naravno, sviđa. Samo, onda i kod kuće počne da traži isto što dobija i kod bake. Hoće da se i vi igrate s njim koliko i baka (a baka je ipak penzioner, dok ste vi umorne od posla), hoće iste poslastice kao one koje dobija kod bake (a vi ne mislite da dete stalno treba da jede toliko slatkiša, niti ste u mogućnosti da ih svaki dan kupujete ili spremate), a ako ne dobije ono što traži, postaje jogunasto i nemoguće. Ako već ne počne da vrišti i da dobija napade besa.
Šta učiniti u takvoj situaciji? Razgovarate s detetovom bakom – ali to ne donosi baš neke rezultate, jer baka kaže: „Neka, neka uživa malo dete“; malo je teško osobu njenih godina ubediti da promeni ponašanje. Sprečiti viđenja deteta s bakom? To bi bilo baš drastično rešenje i učinilo bi i dete i baku veoma nesrećnim. Šta onda?
Pokazalo se da za ovakvu situaciju postoji prilično jednostavan lek: objasniti detetu da u bakinoj kući važe drugačija pravila (bakina), dok ovde važe vaša i tatina pravila. Deca vrlo lako prihvataju ovakva objašnjenja; ona će istraživati dokle smeju da idu i truditi se da pomere granice (neće stati sama od sebe – granice im se moraju jasno i dosledno postaviti), ali, istovremeno, ona vole postojanje granica i pravila, jer ih ona čine sigurnim. Čine da se osećaju zaštićeno i sigurno, daju im osećaj stabilnosti.
Ne znate hoće li ova taktika uspeti jer je vaše dete malo? Trebalo bi – već deca od tri-četiri godine sasvim su sposobna i sklona da prihvate ovakvo objašnjenje. Njime ćete na veoma jednostavan i praktičan način rešiti situaciju, a da ništa ne bude uskraćeno niti nametnuto ni detetu, ni baki, a ni vama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar