U trendu

Da li je teže odgajati sina ili ćerku: Naučnici konačno imaju odgovor na ovo pitanje

„Devojčice će uvek ostati uz vas. One su emotivne i uzvraćaju svu ljubav koju im dajete. Dečaci rastu i sedaju u automobile i na motore, a onda počinju neprospavane noći“, odgovorila je jedna majka na pitanje da li je lakše podići sina ili ćerku.

Upravo je ovo jedno od najčešćih pitanja koje se nameće kada krene rasprava o roditeljstvu, a najnovija istraživanja, koje su zajednički sproveli timovi sa Karlovog univerziteta u Pragu i Kolumbija univerziteta u Njujorku, konačno su našla odgovor.

Naučnici su proučavali više od 13.000 roditelja starijih od 50 godina i došli do neočekivanih rezultata – roditelji koji su odgajali najmanje jednog sina doživeli su brži pad kognitivnih sposobnosti u poređenju sa roditeljima koji su imali samo žensku decu.

Jednostavno rečeno, mozak roditelja koji imaju sinove stari mnogo brže od mozga roditelja koji imaju samo ćerke, pa ovi rezultati potvrđuju da je ipak lakše odgajati ćerku.

Jedan od glavnih razloga, istakli su naučnici, jeste činjenica da će ćerke kada stignu do starosti verovatnije brinuti o roditeljima i pružiti im emocionalnu podršku, pomažući im da budu srećnije i zdravije. Studija je pokazala i da roditelji ženske dece kasnije u životu manje piju alkohol, drogiraju se i puše, a više roditelja sinova ima problema sa prekomernom težinom i demencijom.

Stopa takozvanog mentalnog opadanja je skoro ista za majke i očeve, ali će više majki sinova imati problema sa prekomernom težinom i demencijom kasnije u životu. Rezultati se ne menjaju, bez obzira da li je reč o biološkoj ili usvojenoj deci, kaže naučnica Katrin Volfova.

Ovo istraživanje je tako dalo odgovor na jedno od najčešćih pitanja vezanih za podizanje dece i opovrglo anketu Britanskog dečijeg udruženja u kojoj je skoro 60 odsto ispitanika reklo da je teže odgajati ćerku, prenosi Zadovoljna.hr.

Slažete li se s rezultatima novog istraživanja? Napišite nam u komentarima…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)