Da li se sve bebe rađaju s plavim očima

Jedna od najuzbudljivijih stvari u trudnoći jeste iščekivanje deteta i zamišljanje kako bi ono moglo da izgleda. Mnoge buduće majke mnogo puta su čule da se sve bebe rađaju sa plavim očima, ali i da će se njihova boja promeniti. Ali, koliko je sve to istina?

Naime, mit da sve bebe od rođenja imaju plave oči zapravo nije istinit. Zapravo, više novorođenčadi u svetu ima smeđe oči nego plave.

U jednom istraživanju, lekari s Univerziteta Stenford otkrili su da je skoro dve trećine beba rođeno sa smeđim očima, što zapravo čini 63 posto. Samo 20 posto beba rođeno je s plavim očima.

Istraživači su takođe utvrdili da su kod većine beba s plavim očima roditelji belci, dok je većina beba s tamnim očima afroameričkog, azijskog i latinoameričkog porekla, prenosi Klix.ba.

Zašto su bebine oči pri rođenju plave ili sive?

Boja očiju zapravo je izgled dužice oka, mišićnog prstena oko zenice koji kontroliše količinu svetla koja ulazi u oko. Pri rođenju bebe imaju vrlo malo pigmenta (melanina) pa je njihova boja očiju i kože svetlija. Prilikom porođaja, kada dete dođe na svet i odmah na jako svetlo porodilišta, svetlost odmah podstiče proizvodnju melanina u dužice što može dovesti do promene boje. Samo mrvica melanina i dete će imati plave oči, dodajte još malo i oči postaju sive, zelene ili boje lešnika.

Budući da količina melanina određuje boju očiju, što više ima melanina oči bebe će biti tamnije. S druge strane ako melanociti vašeg mališana izlučuju minimalno melanina, verovatno će im oči ostati plave. Zelene oči ili oči boje lešnika događaju se kada je proizvodnja melanina na srednjem nivou.

Kako genetika utiče na sve to?

Genetika i melanin međusobno su povezani jer genetika zapravo kontroliše koliko melanina čovek ima u svom telu.

Bebina boja očiju menjaće se nekoliko puta u prvih šest meseci. Nakon toga boja će se polako ustaliti. Kod većine beba boja očiju postane jasna do prve godine.

Ukoliko oba roditelja imaju plave oči, velika verovatnoća je i da će njihova beba imati plave oči. Ako dede i bake imaju takođe plave oči, ova verovatnoća se povećava.

Međutim, ukoliko jedan roditelj ima smeđe, a drugi plave ili zelene oči, malo je veća verovatnoća da će dete imati smeđe oči. Ali, ukoliko oba roditelja imaju smeđe oči ta verovatnoća raste na 75 posto.

Najređa boja očiju je zelena i samo pet posto populacije ima ovu boju očiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.