U trendu

Da li ste odgajili „maminog sina“? To može naštetiti i vama i detetu na duge staze

„Mamin sin” može izazvati emocionalnu distancu između majki, sinova i snaja, piše Psichology Today. Način na koji se identifikujete i povezujete sa drugim majkama koje imaju sinove može naškoditi drugim odnosima i postaviti nefunkcionalne temelje za porodične odnose.

Internetom kruži niz šaljivih i istinitih situacija o tome kako se majke bore da se odvoje od sinova i koliko je teško zamisliti da će jednog dana druga žena zauzeti njihovo mesto u životu. Čak i u šali, kultura mama dečaka može stvoriti toksično porodično okruženje i uspostaviti zabrinjavajuću dinamiku između majki, odraslih sinova i njihovih žena.

Mamin sin i toksične veze

Mnoge majke romantizuju porodične odnose i stavljaju svoje sinove u neprikladnu ulogu – romantičnog partnera, a ne deteta. Zato nije iznenađujuće da majke koje na ovaj način posmatraju svoj odnos sa svojim sinovima na kraju počnu da vide ženu svog sina kao „neprijatelja“ koji želi da „ukrade njihovog muškarca“. S tim u vezi, negativna očekivanja u vezi sa odnosom svekrve i snahe stvaraju se od samog početka.

Ali stavljanje sinova u ulogu romantičnih partnera takođe predstavlja neprikladan pritisak na njih da daju prednost majci u odnosu na supružnika. Kao rezultat toga, sinovi se mogu „osećati zarobljenim“ u odnosu između majke i žene. Majke koje testiraju lojalnost svojih sinova sprečavaju svoje odrasle sinove da završe razvojno odgovarajuće zadatke kao što su odvajanje od porodice porekla i stvaranje sopstvene porodične jedinice.

Kako osigurati da „mamin sin“ neće negativno uticati na naše odnose u porodici?

Shvatite da ljubav vašeg sina prema ženi ne potkopava i ne umanjuje njegovu ljubav prema vama. To nije ili-ili scenario. Vašem sinu se sviđate obe, ali na veoma različite načine.

Prihvatite da svom sinu više niste na prvom mestu. To ne znači da više niste važni, već da mu je sada prioritet nova porodica koju je stvorio sa suprugom. Na snaju gledajte kao na dodatak porodici, a ne kao na konkurenciju.

Stvorite čvrst odnos sa snajom, što će ojačati i vaš odnos sa odraslim sinom i unucima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.