Deca do godinu dana ne bi smela da jedu ove namirnice

Zbog nedovoljno razvijenog probavnog sistema, deca do jedne godine ne bi smela da jedu određene namirnice, savetuju stručnjaci.

1. Med – sadrži bakterijske spore botulina koje kod male dece mogu uzrokovati botulizam i zato se ne sme dodavati u hranu deci mlađoj od godine.

2. Čaj i kafa – oba napitka sadrže kofein, a biljni čajevi još neke supstance koje nisu primerene za odojčad.

3. Sirova ili meko kuvana jaja – Poznato je da sirova ili kratko termički obrađena jaja mogu dovesti do zaraze salmonelom, što je neprijatno i mukotrpno i za odrasle, a pogotovo za bebe.

4. Orašasti plodovi – Bebama se ne bi smeli da dajete orašaste plodovi jer ne mogu žvakati i može doći do gušenja.

5. Pretvrda hrana – Kod male dece lako može doći do gušenja, na primer, sirovim graškom ili šargarapom, kokicama, većim komadom jabuke i sl.

6. Kravlje mleko – Ono nije prilagođeno probavnom sistemu beba.

7. Grickalice – Grickalice su vrlo bogate energijom, ali se zapravo radi o praznim kalorijama koje ne obezbeuju potrebne nutrijente.

8. Gazirana pića, zaslađeni sokovi i alkohol – Fabrički sokovi, takođe, nemaju nikakvu nutritivnu vrednost, već samo prazne kalorije i šećer. Alkohol je potpuno neprihvatljiv.

9. Šećer i so – Sklonosti slanom i slatkom razvija se već u najranijem dobu pa se dodavanje šećera i soli u ishranu odojčeta ne preporučuje.

10. Suhomesnati proizvodi, sirovo ili nedovoljno kuvano meso – Probavni sistem odojčeta nije dovoljno razvijen za probavu takvoga mesa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.