U trendu

Deca inteligenciju nasleđuju od majke, a evo koje 3 stvari nasleđuju od očeva

Dok je već vrlo dobro poznato da deca inteligenciju nasleđuju od majki, postoje stvari koje dolaze isključivo s očeve strane. Kako navode stručnjaci, neke stvari koje dete nasleđuje prvenstveno se tiču muških gena pa ih nikada neće dobiti od majke, već samo od oca, donosi Family Education.

S obzirom na to da su naši geni zaista pravo čudo, mnoge stvari nasleđujemo od svojih roditelja već pri samom rođenju i često ne postoji način da to izbegnemo. Deca od očeva često nasleđuju tri stvari koje navodimo u nastavku.

Problemi s mentalnim zdravljem

Istraživanja su pokazala da upravo očevi mogu svojoj deci da prenesu mutirane gene koji dovode do mentalnih bolesti ili nekih drugih problema s mentalnim zdravljem. Najčešće je reč o stanjima kao što su hiperaktivnost, šizofrenija ili bipolarni poremećaj. Isto tako, genetičarka Dana Breset objašnjava da deca čiji su očevi bili stariji od 45 godina kada su ona rođena imaju veću verovatnoću da će jednoga dana imati poteškoće u učenju i povećanu sklonost depresiji ili anksioznosti.

Pol

Ako tata ikad bude razočaran što nema dečaka ili devojčicu, to je samo njegova zasluga. Naime, poznato je da su upravo muškarci jedini odgovorni za određivanje biološkog pola deteta, kaže Briset.

Visina

Fizički izgled deteta često zavisi više od očevih nego od majčinih gena. Stručnjaci tvrde da postoji najmanje 700 genetskih varijacija koje su odgovorne za određivanje detetove visine. Iako ova osobina dolazi iz maminih i tatinih gena, postoje dokazi da tatini geni igraju veću ulogu u određivanju visine. Breset tvrdi da će vrlo verovatno dete biti visoko kad odraste ako je tata visok, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)