U trendu

Dokazana metoda za odgajanje srećne i uspešne dece

Doktor Samdu Četri osnivač je Gross National Happiness centra u Butanu i veliki zagovornik podučavanja deteta važnosti ispravnih namera i truda. Kako objašnjava, ova dva principa mogu dete da odvedu daleko.

„Moderno roditeljstvo je teško jer uključuje puno takmičenja, ali naučite svoje dete da se takmiči sa sobom. Odmalena ih učite da rade jednu stvar više danas i da će zbog toga biti bolji nego juče“, rekao je.

Njegov savet je da s detetom postupate u skladu s njegovim godinama, što smatra ključnim za vaspitanje srećnog i uspešnog deteta.

Od rođenja do 8. godine

Prema dr. Četri, bebe i malu decu treba tretirati kao prinčeve i princeze. To znači maziti ih, ali i učiti važnim životnim veštinama. Uz to, treba da osete da ih volite i da su važni.

Od 9. do 12. godine

Ovo je vreme kada roditelji treba da pokušati da izbegnu sve moguće greške.

„Izbegavajte zamke, loše i opasne stvari. U ovom dobu roditelji treba da uključe dete u zajedničke probleme. Ako se svađate pred detetom, takođe se izvinite jedno drugom u njegovom prisustvu kako bi znali da se mogu da se ne slažu s nekim, ali i da treba popustiti. Ovo je važna faza u kojoj deca puno uče iz vašeg ponašanja. Zato im budite primer“, rekao je.

Od 12. do 16. godine

U ovom dobu, prema dr. Četri, roditelji treba da budu oštri s detetom. To znači da moraju da postave jasne granice i sklope dogovore u kojima svi pobeđuju. Postavite uslove, dopustite deci da rade na svojim ciljevima i ulože trud.

„Neka znaju koji će biti ishod njihovog ponašanja. Na primer, ako ne ostvare uspeh u školi, neće ići na odmor. Takođe, uključite ih u donošenje odluka. Ponudite teorijska pitanja, a dete tražite moguća rešenja“, ističe.

Nakon 16. godine

Ovo je faza u kojoj će vas dete teško poslušati ako niste prijatelji. Dr. Četra zato ističe da je to jedini način da budete sigurni da vas dete sluša.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar