U trendu

„Doktore, nemojte baš 29. februara da me porodite”

Juče u pet do pet ujutru u porodilištu „Narodni front”, Tanja Gajić- Janković iz Mladenovca, upoznala je svog sinčića. Dečaku koji je izabrao da se rodi baš na ovaj „bonus” februarski dan, nadenula je ime Veljko.

– Termin za porođaj mi je bio 1. mart, ali bebac je toliko žurio da izađe da nisam stigla ni da se pripremim za bolnicu. Insistirao je da rođendan slavi svake prestupne godine – kroz smeh priča mama Tanja.

Mališan će ipak rođendanske svećice gasiti i u prostim godinama, 28. februara ili 1. marta, ali kako mama obećava, najbolje fešte porodica će organizovati svake četvrte godine.

Veljko je samo jedna od ukupno 15 beba koje su rođene juče do 14 časova u Beogradu. U GAK „Narodni front” do tog vremena na svet su došla tri deteta, u KBC „Zvezdara” prinovu su dobile dve mame, a jedna porodica slavila je rođenje bebe u KBC „Dr Dragiša Mišović”. Najveselije je bilo u klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, gde je na svet došlo šest mališana. U KBC „Zemun” do 14 sati rodile su se tri bebe.

Lekari objašnjavaju da 29. februara uglavnom nemaju mnogo porođaja i da se često dešava da trudnice gledaju da „preskoče” taj datum.

– Žene ne vole da na ovaj dan na svet donose bebe. U to se dosta „uključuje” psiha. Dogodilo mi se da mi je jedna trudnica rekla: „Doktore, nemojte baš u ponedeljak da me porodite. Samo da preguramo taj 29. februar – kaže Toma Stefanović, načelnik porodilišta u KBC „Zemun”.

I podaci Republičkog zavoda za statistiku potvrđuju reči ginekologa. Prema njihovim podacima, na ovaj dan 2000. godine u Srbiji je rođeno 155 beba, 2004. na svet je došlo 141 dete, 2008. godine 152 dece, a 2012. godine 158 mališana.

Ovi „prestupni” Beograđani, zapravo su pravi srećnici koji mogu da uštede mnogo novca na rođendanskim proslavama. Oni najvickastiji, moći će da se sa 72 godine pohvale kako su zapravo osamnaestogodišnjaci i tek dobili pravo glasa. Uostalom, uvek će biti mlađi od svojih vršnjaka.

Ipak, ako je verovati „Gardijanu”,  roditi se na februar, nije ništa posebno.

– Jedino će Fejsbuk uvek pobrkati vaš datum rođenja. Nemoguće je reći da li ćete u prostoj godini slaviti rođendan 28. februara ili 1. marta, što znači da će najčešće pogrešiti – piše ovaj list u tekstu „Da li je 29. februar kapitalistička zavera”. Britanci idu i mnogo dalje, optužujući ovaj datum da je osmišljen da opljačka građane. Kako, autor kaže, plata se zasniva na činjenici da radimo 365 dana godišnje, a onda se pojavi ovaj jedan dan, koji se u tu sumu ne uračuna, pa tad ustvari, radimo potpuno za džabe.

Ni dame koje su jedva dočekale ovaj datum, kada im je po tradiciji dopušteno da zaprose svog voljenog muškarca, ne bi trebalo mnogo da mu se raduju. Taj običaj samo osnažuje partijarhat, a one bi trebalo da mogu da rade šta žele, kad god žele, tvrdi „Gardijan” i poručuje „Okupirajte 29. februar”.

Tako to misle Britanci, ali ni Srbi nemaju baš visoko mišljenje o ovom danu. Neki se muče februarskim računima uvećanim za dan viška, ali više je onih koji prestupnu godinu, a pogotovo njen poslednji februarski dan ne vole jednostavno zbog baksuzluka i misle da na 29. februara ne treba započinjati nikakav važan posao.

Na ovaj dan, „čas ga ima, čas ga nema”  dan u Srbiji se sklapa i mali broj brakova, pa je protekla četiri 29. februara – 2000., 2004., 2008. i 2012. godine, u Srbiji je na ludi kamen stalo ukupno 169 parova.

Uzrok da ova brojka bude simbolična, ipak nije sujeverje, već činjenica da je u proteklih 20 godina, „bonus”  februarski dan samo 2004. godine pao za vikend, a ostalih godina obeležavao se radnim danima.

(D. D. K. – A. V. Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar