U trendu

E-cigarete mogu biti smrtonosne za decu

Mnogi roditelji ne shvataju da tečni nikotin koji se koristi u elektronskim cigaretama predstavlja ozbiljnu opasnost za decu.

Tečnost nikotina koji se koristi često je sa ukusom voća, a to ga čini privlačnim za malu decu, a roditelji misle da je bezopasan. Kašičica ove tečnosti može biti smrtonosna za dete, a menje količine mogu da izazovu mučninu i povraćanje. Deca takođe mogu da se razbole ukoliko tečnost nikotina dođe u kontakt sa njihovom kožom.

Pošto su elektronske cigarete relativna novina na tržištu, mnogi ljudi, pa i sami pedijatri, nisu svesni svih opasnosti po decu. Mnoge osobe nisu upoznate ni sa merama opreza koje treba preduzeti za zaštitu dece.

Nova studija iz Amerike anketirala je 658 roditelja i staratelja na 15 različitih klinika o upotrebi elektronskih cigareta. Skoro svi su znali za proizvod, 20% njih je koristilo, a oko 12% ih i sada koristi.

Da stvar bude gora, 36% korisnika e-cigarete ne zatvara bočice tečnog nikotina posle pušenja. Tečni nikotin najčešće se drži u fioci ili ormaru, na dohvat dece (34%), u torbi ili rancu ( 22%) ili na vidnom pristupačnom mestu (13%).

Prema studiji, 3% ispitanika je reklo da je njihovo dete pokušalo da popije tečnost. Zato bi trebalo čuvati tečnost van domašaja dece kako bi se smanjio rizik.

Samo 15% korisnika e-cigareta u ovoj studiji reklo je pedijatrima da koristi e-cigarete, a samo 6% tih korisnika dobilo je objašnjenje od lekara za bezbedno korišćenje i skladištenje uređaja i tečnosti.

Studija poziva sve pedijatre i lekare da pitaju roditelje o upotrebi e-cigareta, da se edukuju i da diskutuju o rizicima za decu.

Zapažanja

Ovi rezultati mogu i nama da posluže za nauk o tome koje sve opasnosti nose elekronske cigarete, naročito za decu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar