U trendu

Ekspertkinja za spavanje otkrila: Ovo je greška koju roditelji prave svake večeri

Svaki roditelj zna koliko izazovno vreme za spavanje može biti sa malom decom. Ekspertkinja za spavanje beba otkrila je najveće greške koje roditelji prave pre spavanja.

Stručnjakinja za rano roditeljstvo Džen Hamilton rekla je da pokušaji uspavljivanja dece, poput tapšanja ili ljuljanja, zapravo mogu biti preterana stimulacija, piše Dejli mejl.

Džen, koja je izvršna direktorka i kreatorka WOT metode za bebe, rekla je: „U ovoj žurbi da ‘uspavate’ svoje dete uz mnogo pomoći, lako je učiniti suprotno i preterano ga stimulisati. U svojoj želji da pomognete svojoj bebi spavate, vi verovatno pokušavate da izazovete san ljuljanjem, tapšanjem, hranjenjem, pacifikacijom ili kombinacijom ovih stvari, a zatim ih ponavljate. Kako bebe rastu i razvijaju se, sve ove stvari mogu prestati da funkcionišu jer postaju stimulativnije za njihove aktivni mali umovi umesto da ih umiruju dok su bili bebe.“

Džen je takođe rekla da neodlučnost i nedoslednost, kao i taktike odlaganja koje se vide dok deca odrastaju, mogu negativno uticati na njihovu sposobnost spavanja. „Možete da koristite i mnogo priča za laku noć, ispijanje vode, pranje zuba, mnogo pregovaranja pre nego što izađete iz njihove sobe, maženje i ležanje sa njima duže vreme pre nego što izađete iz sobe, više vode i više pregovora. Sva ova neodlučnost je previše stimulativna za mališane, a ono što im je zaista potrebno je zdrava rutina odlaska na spavanje i odlazak na spavanje, gde se povezujete sa njima pre spavanja i postavljate dosledne granice oko vremena za spavanje, objašnjava Džen.

Jedan od najčešćih „problema“ sa kojima se roditelji suočavaju pre spavanja je taktika pregovaranja. Džen je rekla: „Mala deca su veoma dobra u pregovorima. Možete pregovarati sa bilo kim, ali ne možete sa malim detetom! Tražiće drugu knjigu, 20 puta! Zahtevaće da ih tata stavi u krevet večeras, moliće vas da legnete sa njima, tražiće više vode nego što je kamili potrebno u pustinji, tražiće da se upali svetlo, onda će ponoviti svoju listu zahteva, sve pre nego što iz kreveta 10 puta zatraže još jednu čašu vode. Mala deca treba da se osećaju povezano sa vama pre spavanja. Maženje, vreme za igru, pijenje vode, pranje zuba se dešavaju pre spavanja i vi kao njihov roditelj morate da postavite zdravu granicu bez pregovore i reci im da idu na spavanje!“

Što se tiče igara za spavanje, Džen je objasnila da postoje različite vrste igara i da roditelji treba da vode računa o tome kako se bave svojom decom pre spavanja. „WOTBaby uvek preporučuje tihu igru pre spavanja. Ovo eliminiše asocijacije na spavanje koje postaju navike. Vaše dete je uvek potpuno budno kada ode na spavanje i onda može da prođe kroz proces spavanja umesto da ga ‘uspava’ tako što se ljulja ili tapše. “, kaže Džen, a prenosi Večernji list.

„Važno je implementirati ‘tihu’ ili ‘nečujnu’ igru, a ovo se veoma razlikuje od ‘aktivne igre’ koju preporučujemo pre hranjenja i posle spavanja. Tiho vreme je planirani period tokom dana kada vaše dete može da se odmara ili uživa u jednostavnim sa aktivnostima kao što su čitanje ili slaganje zagonetki. Ovo je savršeno vreme da se vaše dete opusti. Uvođenje dve različite vrste igre će pokazati vašoj bebi koliko je sati i promovisati zdrav san“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.