Fejsbuk i prijateljstva vašeg deteta (1)

U vreme kada su roditelji današnjih tinejdžera bili deca, sajtovi kao što je Fejsbuk nisu postojali. Zato je ponekad teško razumeti uticaj takvih sajtova na prijateljstva vaše dece – a deci može da bude potrebna podrška i pomoć kako bi s tim uticajem izašla na kraj.

Ovakvi sajtovi omogućavaju deci i tinejdžerima da javno objave s kime su u prijateljstvu, kao i da rangiraju ta prijateljstva. Tada postane neizbežno da se neko oseti isključenim i zanemarenim i da bude povređen – ako neko ima više stotina prijatelja na Fejsbuku, kao što mnogi imaju, ubrajajući u te prijatelje i one koje slabo poznaju ili ih ne poznaju uopšte (kako ne bi ispali gubitnici sa svega nekoliko prijatelja), nemoguće je da svima posveti istu količinu pažnje.

Ukoliko je moguće, dobro bi bilo bar povremeno obratiti pažnju na to kako se vaše dete ponaša na ovakvim sajtovima, kao i kako se ponašaju njihovi prijatelji. Jedna devojčica je, na primer, imala drugaricu koja ju je preko interneta stalno napadala i vređala i govorila zaista zlobne stvari – a onda u školi mirno sedela pored nje, kao da je sve u najboljem redu. A to je sasvim blag primer u odnosu na to kako neka deca bivaju maltretirana na ovakvim sajtovima i kakve im to traume izaziva; nekad su posledice i tragične. Plus, kada se neko na jedan način ponaša preko interneta (kao što mnogi rade, postajući tada sasvim drugačije ličnosti), a na drugi uživo, to decu može učiniti nesigurnom u pogledu prijateljstava – ko im je tu zaista prijatelj, a ko ne? U ovakvim situacijama roditeljski savet je dragocen, jer detetu vremenom postaje nemoguće da ima poverenje u ikoga.

Nije loša ideja da dete naučite da ne priča baš mnogo o sebi preko interneta. Može da bude veoma teško ubediti ih u to, kada njihovi prijatelji i poznanici dobijaju puno pažnje tako što svaku sitnicu o sebi zabeleže na takvim sajtovima, tako što preteruju, pa i izmišljaju. Sve to postoji i van interneta, ali je na sajtovima poput Fejsbuka strahovito umnoženo i pojačano. A onda se dete oseti kao gubitnik jer nema toliko zanimljivog da ispriča kao neki drugi, ili se oseti ljubomorno i zapostavljeno kad vidi da prijatelji više vremena provode s drugima nego s njima. I pri tom ne shvata kakvim bi sve opasnostima moglo da se izloži ako o sebi priča privatne stvari koje su onda vidljive stotinama ljudi, samo želi da i ono bude popularno kao i njegovi vršnjaci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.