U trendu

Fejsbuk i prijateljstva vašeg deteta (2)

U vreme kada su roditelji današnjih tinejdžera bili deca, sajtovi kao što je Fejsbuk nisu postojali. Zato je ponekad teško razumeti uticaj takvih sajtova na prijateljstva vaše dece – a deci može da bude potrebna podrška i pomoć kako bi s tim uticajem izašla na kraj.

Veoma je bitno naučiti dete da sukobe s prijateljima rešava uživo, a nikako preko neta. U svađama preko interneta sve postane preuveličano, plus ljudi kažu ono što im ne bi palo na pamet da kažu uživo i od nečega trivijalnog nastane „teška drama“. Zbog toga pate svi koji su u sukob uključeni – a svađati se preko interneta je još i manje konstruktivno nego svađati se pred celim odeljenjem.

Upozorite dete da sva prijateljstva imaju uspone i padove, lepe i ružne trenutke. To je normalno. Sve je više dece koja prijateljstva održavaju više preko interneta nego uživo, ne bi li tako izbegla sukobe – i onda tako izbegavaju i potpuno normalan deo druženja, i ne uspeju da oforme zaista čvrsta prijateljstva. Ponekad je neophodno posvađati se i pomiriti kako bi znali ko im je zaista prijatelj i koje prijateljstvo može da preživi i sukobe; izbegavanjem sukoba to je nemoguće saznati.

Još jedno važno upozorenje: komunikacija preko interneta često izaziva pojačane emocije, naročito preko sajtova kao što je Fejsbuk, jer tu sve ide javno. Ljubomora i nesigurnost postojale su i pre ovakvih sajtova, nisu nastale s njima, s njima su samo pojačane. Zato bi bilo dobro setiti se šta je zaista važno u prijateljstvu – komunikacija, iskrenost, poštovanje, pružanje i primanje podrške onda kada je to potrebno – i obratiti pažnju da li to postoji u odnosu, kako preko interneta, tako i van njega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.