U trendu

I kamen bi zaplakao: Detinjstvo brata i sestre prekinula opaka bolest (foto)

Srceparajuća fotografija petogodišnjakinje koja stoji pored četvorogodišnjeg brata koji boluje od leukemije rasplakala je svet.

Rak je prekinuo igru ove dece, a njihova majka odlučila je da javno progovori o tome kako takva dijagnoza pogađa celu porodicu.

One thing they don’t tell you about childhood cancer is that it affects the entire family. You always hear about the…

Gepostet von Beckett Strong am Dienstag, 3. September 2019

Kejtlin Burž podelila je dve crno-bele fotografije svoje dece na Fejbuku.

„Jedna stvar koju vam ne kažu o raku u detinjstvu jest da pogađa celu porodicu. Uvek slušate o finansijskoj i medicinskoj borbi, ali koliko često vam govore o onome šta prolaze porodice sa više dece? Nekima je ovo možda teško  za gledanje i čitanje“, upozorila je na samom početku.

Njenom sinu Beketu je u aprilu 2018. dijagnostifikovana akutna limfoblastična leukemija. Dečak je 23. aprila2018. dobio visoku temperaturu. Lekari su rekli da je reč o upali uha i prepisali mu antibiotike. Roditelji su se ponovo javili u hitnu pomoć sledećeg dana jer mu je temperatura i dalje rasla. U dečjoj bolnici u koju su poslati su mu urađene analize, koje su otkrile tešku dijagnozu.

„Moje dvoje dece, između koje je razlika 15 meseci, zajedno su prošli put od igranja u vrtiću i kod kuće do zajedničkog sedenja u bolničkoj sobi. Moja tada četvorogodišnja ćerka je gledala kako njenog brata sele na odeljenja intenzivne nege. Gledala je kako mu lekari stavljaju masku na lice, bodu iglama, daju lijekove, a on bespomoćno leži. Nije razumela šta se događa. Znala je samo da nešto nije u redu s njenim bratom, njenim najboljim prijateljem“, nastavila je majka.

Fox News prenosi da je akutna limfoblastična leukemija najčešći oblik raka kod dece. Odgovorna je za 80 posto akutnih leukemija u dečijem uzrastu, a najučestalija je u kod dece između 3. i 7. godine. Bolest pogađa limfocite koji u razvoju ne sazrevaju i postaju prekobrojni. Ćelije se množe brzo i zamenjuju normalne ćelije, prenosi Index.

„Malo više od mesec dana nakon što je otpušten iz bolnice gledala ga je kako se muči da hoda i igra se sa njom. Živahni, energični dečak kog je poznavala postao je miran, bolestan i pospan dečak. Nikad nije hteo da se igra. Nije razumela kako je mogao da hoda, a sad to ne može ni uz pomoć drugih. Nije razumela različite terapije koje su mu bile potrebne da povrati snagu.Zašto više nisu mogli da idu u svoj omiljeni park s trampolinama ili vodenim prskalicama? Zašto on nije mogao da se vrati u vrtić, a ona jeste?“ dodala je majka.

Neki od simptoma akutne limfoblastične leukemije su temperatura, umor, bol u kostima ili zglobovima, krvarenje, lako nastajanje modrica, osip ili kožne promene i bledilo.

„Zašto smo poveli njegovu sestru s nama i zašto je sve to morala da tako mlada vidii? Deci je potrebna podrška i zajedništvo i ne bi trebalo držati ih podalje od osobe koja je bolesna. Najvažnije je pokazati im da su zbrinuti bez obzira na situaciju. Ona je mnogo vremena provela pored njega u kupatilu kad mu nije bilo dobro. Bila je uz njega. Danas su još bliskiji. Uvek se brine o njemu“, kaže majka čija je objava podeljena više od 35 hiljada puta

„Povraćanje u pauzama od igranja. Buđenje uz povraćanje. Stajanje pored brata i tapšanje po leđima dok mu nije dobro. Od 15 do 10 kilograma. To je rak u detinjstvu. Uzmi ili ostavi“, zaključila je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar