Igra koju smo obožavali kao deca sada je proglašena za – nehumanu

Između dve vatre je tradicionalna igra koja nas vraća u detinjstvo, a za koju sada postoje naučni dokazi da je, osim zabavne igre, sredstvo ugnjetavanja i dehumanizovanja drugih.

Grupa kanadskih istraživača, čija bi studija krajem leta trebalo da bude objavljena u časopisu European Physical Education, tvrdi da je između dve vatre zapravo legalizovano nasilje, prenosi Index.

Istraživači su posmatrali različite srednjoškolce i ispitivali ih o tome kako igraju igru i šta osećaju tokom i nakon nje. Većina dece je odgovorila da je to igra koju uopšte ne vole, štaviše, mrze je.

„Kada u okruženje u kojem deca uče pokažete da je u redu loptom udariti nekoga, namera je tu. Zamislite malenu devojčicu koja trči da izbegne loptu. Šta ona uči u školi? Kako izbeći nekoga ili nešto? Čemu to?“ pita se profesorka Džoj Batler s Univeziteta Britanska Kolumbija.

Posmatrajući decu na igralištu, istraživači su primetili da se jača deca grupišu u timove kako bi eliminisala slabije pojedince u drugom timu, pa čak i kako bi promenila pravila igre.

Autori studije smatraju da između dve vatre, ali nijedna druga slična igra, ne bi trebalo da se igraju u školama, kojima pak predlažu da prošire program fizičkog vaspitanja.

„Čas fizičkog trebalo bi da bude mesto na kom učitelji pomažu učenicima da kontrolišu agresiju i ljutnju, a ne mesto na kom to slobodno mogu da izraze“, rekla je profesorka Batler.

1 komentar
  1. Djuson

    I trčanje treba zabraniti,brži uvek pobedi sporijeg trkača,ma dajte.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike