Istraživanjem otkrili: Ovako deca doživljavaju muškarce s bradom

Za potrebe nove studije dr. Nicole Nelson sa Univerziteta Queensland u Australiji, koja inače proučava izraze lica, pokazala je 470 dece starosti od 2 do 17 godina fotografije muškaraca sa bradom i bez brade, i zamolila da ih procene – na temelju određenih osobina poput muškosti, snage i pouzdanosti.

Kako prenose mediji u regionu, njena otkrića su nedavno objavljena u časopisu ‘Evolucija i ljudsko ponašanje’, a otkrila je da mala deca misle da su bradati muškarci muževni i jači od muškaraca bez brade, ali su ih isto tako smatrali i starijim i manje privlačnim. Što su deca bila starija, to je obrazac postajao ekstremniji.

– Mališani od devet meseci do jedne godine ne vole brade, a kako odrastaju, negde do 13-e godine bradu vole sve manje – rekla je dr. Nelson, koja kaže da se mišljenje da su brade povezane sa snagom uspostavlja vrlo rano, ali svejedno deca nemaju poverenja u bradate muškarce.

Zanimljivo je da se mišljenje o muškarcima s bradom kod dece menja kad uđu u pubertet.

– Mislim da je puštanje brade dobar potez ako želite na neki način naglasiti muškost i izgledati malo dominantnije ili malo starije – objasnila je dr. Nelson za portal Best Life, ipak savetuje da onda budete spremni na to da će vas se deca pomalo i bojati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.