Kada je pravo vreme za drugo dete?

Danas se sve veći broj parova opredeljuje za samo jedno dete – nema se baš mnogo novca, a ako je dete samo jedno, možete se maksimalno potruditi oko njega, ne morate ono malo što (materijalno) možete da pružite da delite na dvoje, troje ili i više dece. Ipak, ima i parova koji žele više od jednog deteta, bilo zato što imaju dovoljno novca ili zato što ne žele da im dete bude jedinče. Neki se tu upitaju: kada je najbolje vreme da se dobije drugo dete? Koliki je najbolji vremenski razmak između prvog i drugog deteta?

Vi, naravno, možete imati sopstvene razloge da baš u tom-i-tom razmaku dobijate decu, ali evo šta kažu stručnjaci. Oni smatraju da je zdravstveno najbolje da razmak između rađanja dva deteta bude između 20 i 40 meseci. Zašto baš toliko?

Ukoliko žena ostane u drugom stanju manje od 18 meseci posle rođenja prethodnog deteta, povećava se rizik da beba bude manje težine od prosečne (to jest, idealne), kao i od toga da se majka prerano porodi. Smatra se da je to zato što, zbog prekratkog razmaka između dve trudnoće, majka nije uspela da nadoknadi hranljive materije iz organizma.

Zanimljivo je što se i ako je razmak između dve trudnoće veći od 59 meseci javljaju slični problemi kao i nakon prekratkog razmaka – beba može imati premalu težinu i/ili biti prerano rođena. Za ovaj drugi slučaj nastali problemi uglavnom se pripisuju majčinim godinama – već zalazi u godine koje nisu idealne za rađanje dece.

Da ne bune zabune, ovo ne znači da će bebe rođene u premalom ili prevelikom razmaku između dve trudnoće obavezno biti premale telesne težine ili prerano rođene – samo je rizik povećan. Dakle, ako je ikako moguće, s obzirom na vašu kompletnu životnu situaciju, dobro bi bilo da razmak između dve trudnoće bude ovaj koji smo naveli – između 20 i 40 meseci – ali, čak i ako vam to ne uspe, i dalje postoje sasvim solidne šanse da dobijete zdravo dete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.