U trendu

Kako da izaberete pravo ime za bebu: Potrebno je da uradite ovih 6 stvari, tvrde stručnjaci

Kada je u pitanju donošenje odluke o davanju imena deci, to je za mnoge roditelje jedna od najvažnijih, ali i najstresnijih situacija.

Izbor imena zadaje glavobolje budućim roditeljima, jer im je u moru prelepih imena teško da tu listu suze i odaberu ono koje je najprikladnije za njihove najmilije. Ipak, rešenje postoji, a do njega je došla Lorna Marš, stručnjak za imenovanje „Baby Centra“ koja je smislila isproban metod sužavanja izbora koji se sastoji od šest stvari koje treba uraditi pre nego što odlučite kako ćete krstiti svoju bebu.

Prvo, Lorna savetuje da se uzme u obzir popularnost imena. Dok neki ljudi prate trendove za ideje za imena, Lorna ne savetuje da koristite „prolaznu modu“ kao osnovu za svoj izbor. I dok drugi odbacuju neka imena jer su previše popularna među drugom decom, Lorna kaže da posedovanje „uobičajenog“ imena ponekad može biti prednost – kao što je „manja verovatnoća da će dete naići na pogrešno napisano ili pogrešno izgovoreno ime“.

„Radi se o pronalaženju prave ravnoteže za sve“, savetuje Marš.

Zatim, Lorna predlaže da razmislite kako će ime zvučati tokom vremena. „Dok će super simpatično ime odgovarati vašem detetu dok je još uvek beba, možda nećete imati istu simpatiju kada je on advokat od 40 i nešto godina“, osmehuje se ona. Ona takođe savetuje da izgovorite ime u celosti – ime, srednje ime i prezime – pre nego što odaberete.

„Pazite i na potencijalne zamke u izgledu imena“, dodaje ona. „Inicijali mogu predstavljati probleme. Takođe bi trebalo da razmislite o potencijalnim nadimcima koje će vaše dete dobiti – bilo onima koji se rimuju sa njihovim nadimkom ili onima koji su rezultat skraćene verzije imena.

Osim toga, Lorna savetuje da otpevate „Srećan rođendan“ i ubacite potencijalno ime da vidite kako zvuči. Šesta stvar koju treba da uradite pre nego što izaberete ime za svoje dete je da pažljivo razmotrite pravopis.

„Varijacije u pisanju imena postaju sve češće. Samo se pobrinite da svom detetu ne date ime koje je toliko neobično da prolaženje kroz fonetsku azbuku tokom svakog drugog telefonskog poziva postaje doživotno opterećenje. Takođe, razmislite da li će najočigledniji izgovor biti pogrešan“, zaključuje Lorna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar