U trendu

Kako da izađete na kraj sa tvrdoglavim detetom

Svako od nas nosi u sebi određenu dozu tvrdoglavosti.

U zavisnosti od opšteg karaktera ličnosti, ta tvodoglavost se ispoljava u manjoj ili većoj meri. Takođe što su roditelji tvrdoglaviji, logično je da će i dete biti takvo. U izvesnom trenutku odrastanja, svako dete pokaže tu svoju stranu, kako bi dobilo ono što želi, ili izbeglo nešto što mi očekujemo od njega.

Iako se dečija tvrdoglavost uglavnom posmatra kao negativna stavka, zapravo je veoma važna za njegov karakter. Tvrdoglavost je usko povezana sa istrajnošću. Samim tim deca koja ispoljavaju ovu osobinu putem svog ponašanja, u budućnosti imaju velike šanse da izgrade svoj život u smeru koji im odgovara. S druge strane ako je tvrdoglavost prisutna samo kao doza prkosa, bez neke jasne osnove, dete će u budućnosti imati problema sa poštovanjem zakona i pravilima ponašanja.

U toj svojoj tvrdoglavosti deca mogu da budu zaista istrajna. Samim tim stvara se konstantna borba između dece i roditelja. U velikom broju slučajeva, u takvim situacijama roditelji reaguju ljutnjom smatrajući da deca dovode u pitanje njihov autoritet. Ustvari, ljutnja sa vaše strane samo može još više pogoršati stvari. Čak i ako niste oduševljeni ovakvim ponašanjem vašeg deteta, svojim reagovanjem treba da mu date primer kako treba da se ponaša. Treba da postupate smireno.

Tvrdoglavost je dečiji način da se ista izbore za sebe i svoje ciljeve. Oni ne znaju da vam rečima (u najvećem broju slučajeva) objasne šta žele ili zašto baš to žele. Tvrdoglavost zapravo čini da dete vlada situacijom, a vi kao roditelj treba da nađete način da razumete razloge njegovog ovakvog ponašanja. Koliko god vam zvučalo neverovatno, dete zapravo želi da sarađuje sa vama ali ne zna kako.

Postoji nekoliko opcija kada je suočavanje sa tvrdoglavošću u pitanju, koje su na raspolaganju roditeljima. U primerima koji slede pokušaćemo da vam ih predočimo.

Ukoliko je u pitanju dečija bezbednost, vaša odluka mora da bude nepokolobljiva. Ukoliko se npr dete popelo na visoko drvo i odbija da siđe, a vi smatrate da bi moglo da se povredi, treba da reagujete odlučno, jasno i argumentovano, da detetu date jasno obrazloženje zašto od njega tražite da vas posluša.
U slučaju kada dete odbija da jede neku vrstu hrane, ne morate nužno insistirati na tome da vas posluša. Pokušajte u tom slučaju da napravite kompromis. Ponudite detetu nešto jednako dobro za jelo. U takvom će slučaju dete uglavnom da se povuće, ne videći dalje razloge za tvrdoglavost. Naravno da treba čvrst stav da imate pri insistiranju da dete svoje drugo dobijeno jelo završi.
Takođe kako biste se lakše izborili sa tvrdoglavošću vašeg deteta pokušajte da identifikujete problem, i pri tom navedite dete da ga zajedno rešavate. Tada će isto da dobije osećaj važnosti, kao vašeg saveznika.

Kada tražite od deteta da nešto uradi, pokušajte da to ne bude za vreme dok je zaokupljeno nečim drugim što voli da radi. Sačekajte npr da završi sa sklapanjem kocki, pa ga zamolite da pospremi autiće po sobi. Na taj način ga nećete prekidati i izbeći ćete nepotreban sukob. Takođe nemojte zaboraviti da pohvalite svaki njegov trud.

Deca su skona tome da burno reaguju na promene. Nastojte da ih zato blagovremeno obavestite o njima kako bi ona imala vremena da se pripreme. U ovu grupu spadaju dolazak nove bebe u kuću, kao i polazak u vrtić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.