U trendu

Kako detetu nešto zabraniti, a ne reći „ne“?

Detetu ne može biti dozvoljeno da uradi sve što mu padne na pamet, kako zbog njegove bezbednosti, tako i zbog toga što i drugi imaju svoje potrebe čije zadovoljenje dete nekad (često nesvesno) ometa. Svaki čas mu govoriti „ne“ je kontraproduktivno, jer će na kraju prestati da sluša, ali postoje i drugi načini da mu stavite do znanja da nešto ne treba da radi.

Pokažite detetu šta bi još moglo da radi umesto onoga što ne bi trebalo da radi. Recimo, vaš mališan svaki čas štipka svoju mlađu sestricu. Vi mu kažete da prestane, ali on nastavlja. Neka deca nisu u stanju da prestanu s određenim ponašanjem jer nemaju ideju šta bi umesto toga mogla da rade (tužno je što postoje i odrasle osobe s istim problemom). U opisanoj situaciji rešenje bi moglo da bude da mališanu kažete da poljubi sestricu.

Nekada će biti potrebno da detetu pokažete kako da uradi to što mu predlažete – na primer, ako psa vuče za uši, a vi mu kažete da ga pomazi, može da bude potrebno i da ga nežno uhvatite za ruku i pokažete mu kako to da uradi. Postoji i problem kada su deca veoma živahna i nisu u stanju da sede mirno, tada je potpuno beskorisno podviknuti mališanu koji šutira sedište na kome sedi u automobilu da se smiri. Dete je puno energije i potreban mu je neki način da se te energije oslobodi, pa je na vama da budete kreativni i smislite šta bi još moglo da radi s tim delom tela – možda bi mu bilo dovoljno da samo vrti stopalom (ako treba, spustite šaku na detetovo stopalo i pokažite mu kako). Nekad pomaže i humoristički pristup, kao: „Reci nogici da ćuti!“.

Nekad je dovoljan samo način na koji govorite, bez izgovaranja reči „ne“. U početku, deca više po reskom zvuku nego po razumevanju konkretnog značenja uče šta mislite kad kažete „ne“. Zadržite rezak zvuk onda kada detetu branite nešto, a možete ga naučiti i da reaguje i na prodoran pogled čije je značenje „Smeta mi to što radiš i bolje bi ti bilo da prestaneš“.

Kada je moguće, izbegavajte da detetu kvarite zabavu. Umesto da „dignete dreku“ jer je vaša ćerkica prosula kukuruzne pahuljice i to joj je mnogo zabavno, skrenite joj pažnju na nešto drugo što bi joj bilo podjednako zabavno, kao što je njena omiljena igračka. Dete će biti znatno voljnije da sarađuje s vama i da vas posluša ako joj ponudite nešto prijatno kao alternativu, umesto da ga grdite ili plašite kaznom. A nalaženje prijatne alternative će imati pozitivno dejstvo i na vas, opuštajući vas pre čišćenja nereda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)