U trendu

Kako otkriti detetu porodičnu tajnu?

Praktično u svakoj familiji postoji neko na koga ostali iz te familije baš i nisu ponosni, nekad ga smatraju i sramotom, i o kome izbegavaju da govore – ali se o njemu povremeno i progovori, i pre ili kasnije i deca čuju za to. Uvek je bolje da deca o tome saznaju od vas nego da na porodičnom okupljanju načuju nešto što ih zabrine, a ne razumeju o čemu se radi i stide se da pitaju.

Možda je neko u familiji lečeni (ili neizlečeni) alkoholičar ili narkoman, možda je neko bio u zatvoru, napustio sopstveno dete i odskitao nekud, bavio se kriminalom, uradio nešto nečasno… Takvih ljudi ima, i oni nisu samo „pali s neba“, već imaju i rodbinu, roditelje, nekad i decu, braću, sestre… A sad nam stiže sezona slava i porodičnih okupljanja, tu je uglavnom prisutan i alkohol koji zvanice učini govorljivijim, i neko bi tu osobu mogao da pomene pred decom. Neka deca će biti premala da bi razumela o čemu se tu uopšte radi; neka će razumeti samo da u njihovoj porodici postoji nešto jako sramotno, i stideće se i loše će se osećati. A vi to možete preduprediti.

Svakako da nije dobra ideja bilo šta te vrste spomenuti detetu koje je premalo da razume bar deo stvari. Međutim, ako dete nije baš premalo, dobro je reći mu nešto u stilu: „U svakoj porodici postoji neko takav, evo kakav je naš rođak…“, i zatim detetu ispričati onoliko koliko je prikladno s obzirom na njegov uzrast. Bitno je detetu reći da u svakoj porodici postoji neki sličan rođak (u nekima ih ima puno), da se dete ne bi osećalo kao da je njegova porodica nenormalna. Takođe, bitno je reći detetu da je to nešto o čemu ne bi trebalo pričati u širem društvu, ali da to ne znači da je njihova porodica lošija od drugih.

Kada im se tako objasne stvari, deca ih uglavnom primaju dosta dobro. To čak i ne mora da bude neprijatan trenutak, već trenutak kada ćete se s detetom, deleći tu tajnu, dodatno zbližiti; a dete će se osećati važno jer ga tom tajnom uvodite u nešto ekskluzivno. Samo ga na kraju podsetite da o tome ne treba da priča, inače „porodična tajna“ neće dugo ostati tajna, već će o njoj pričati svi za koje ni vi a ni dete ne želite da o tome pričaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar