Kako sprečiti prelome kod dece?

Sva deca su nemirna i živahna pa su i povrede uvek moguće. Ako želite da se vaše dete bavi nekim sportom, posavetujte se sa pedijatrom.

Pre nego što dete počne da se aktivno bavi nekim sportom, potrebno je ozbiljno pristupiti svim aktivnostima.

Izaberite pravi tim

Izaberite sport i starosnu grupu koja odgovara starosnoj grupi vašeg deteta, njegovoj veličini i sposobnostima. Igra protiv mnogo veće i krupnije dece može dovesti do malodušnosti, ali i do povreda.

Proverite da li treneri u timu imaju iskustva u učenju dece tehnikama koje su im potrebne da ostanu bezbedna i ne forsiraju ih previše.

Početak treninga

Vaše dete treba da je spremno za fitnes program pre nego što počne sezona. Dete treba da trčkara ili vežba svakog dana da bi bilo u kondiciji i u formi. Dete treba da nauči osnovna pravila sporta kojim će da se bavi. Moraće da vežba veštine ako će da igra u timu: bacanje i hvatanje lopte, pucanje na koš ili šutiranje lopte u gol.

Upotreba zaštitne opreme

Igrajte pametno. Uverite se da vaše dete zna da koristi zaštitnu opremu. Kacige su imperativ za sportove kao što su: bejzbol, ragbi, hokej na ledu ili hokej na travi. Isto važi i za vožnju bicikle ili rolera. Za neke aktivnosti potrebni su štitnici za zglobove, kolena, potkolenice i laktove. Proverite da li je zaštitna oprema ispravna i taman za vaše dete. Ako primetite bilo kakve nedostke ili pukotine na opremi, kupite nove stvari.

Udobna oprema

Udobne i taman patike ili kopačke važnije su od cene i brenda sa imenom. Patike su najbolje ako su pravi broj. Kada kupujete patike za vaše dete, neka ih proba sa čarapama koje će nositi kada bude igralo. Široka i velika obuća stvaraće žuljeve na tabanima, a male patike stvaraju žuljeve na vrhovima prstiju.

Zagrevanje i opuštanje

Za sve sportiste pa i za decu važno je sprečiti povrede zagrevanjem u trajanju od 5 do 10 minuta pre nego što počne igra. Zagrevanje se može vršiti hodanjem, joga vežbama, vežbama istezanja ili čučnjevima. Nakon utakmice ili nakon treninga potrebno je da se organizam ohladi desetak minuta lakim vežbama ili hodanjem. To će usporiti puls, opustiti mišiće i pomoći telu da se oporavi od vežbanja.

Proverite teren

Kada se vaše dete igra, trči ili trenira punim žarom, ono ne primećuje ništa pa ne može primetiti rupu u zemlji ili neki predmet na terenu. Pre svake utakmice, uverite se da je teren ispravan tako što će trener ili roditelj prošetati preko polja-terena. Potražite panjeve, grane ili bilo koji predmet ili udubljenje gde se dete može saplesti ili posrnuti. Ne dozvolite da se igra ako je površina za igru vlažna ili klizava.

Ne dozvolite bolove

Kada dete oseća bol, to je znak da ima povredu. Vodite ga van terena, van treninga ili van utakmice, i to odmah. Ako nastavi da se igra, može da izazove veću štetu. Idite kod doktora jer je potreban pregled, rendgen ili drugi testovi da nađete izvor bola. Ako je slomljena kost ili neki drugi ozbiljan problem, dete će morati da sedi dok se potpuno ne izleči.

Držite pažnju na igralištu

Proveriti opremu i sprave u parku i uverite se da nema nekih skrivenih opasnosti kao što su nadostatak šipki ili polomljen tobogan. Pripazite na svoje dete tokom igranja. I nikada ne treba da veće dete ili roditelj idu niz tobogan sa malim detetom u krilu. Noga vašeg deteta može da se zaglavi ili savije dok se klizaju dvoje niz tobogan.

Budite oprezni sa trambolinom

Tramboline mogu biti opasne ako deca potcene strah pa skaču neoprezno. Opasnost vreba od sletanja sa trambuline, odnosno pada na ogradu ili šipku. Trambuoline ili slične sprave treba da su ispravne, bez rupa koje mogu prouzrokovati povredu.

Ishrana i sport

Ako dete ima čvrste kosti i mišiće, manje šanse su i za povrede. Pomozite detetu da izgradi svoje telo ishranom i vežbama. Pobrinite se da dobije mnogo kalcijuma i vitamina D iz hrane: mleko, jogurt, sok od pomorandže i losos. Podstičite kod dece igru ili sport kao što je trčanje, ples, tenis, košarka, gimnastika…

Deca treba da su pravilno uhranjena i da se bave fizičkim aktivnostima. Mršava neuhranjena deca ili gojazna deca mogu manje da izdrže napore ili lakše da se povrede.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.