Kod nas je ovo nedopustivo: Da li su Šveđani preterali u slobodi koju dopuštaju deci?

Skandinavski roditelji smatraju da je jedna od najbitnijih stvari u odrastanju mališana da prihvate svoje telo i da se osećaju prijatno u njemu. Zato, uopšte ne bi trebalo da vas začudi činjenica što se u dečijim knjigama nalaze deca bez odeće.

I ne samo to, javni servis u Švedskoj je emitovao crtani film za predškolce u kom se pojavljuju penis i vagina koji pevaju! Ubrzo je postao neverovatno popularan na društvenim mrežama, a roditelji su bili oduševljeni, većini se dopao ovakav način edukacije. Međutim, taj crtani je pokrenuo brojne debate u Evropi.

Ovo je podstaklo i jednu mamu iz Amerike, koja živi u Švedskoj, da podelu svoje iskustvo, kada je u pitanju odgajanje dece.

Naime, njoj je stigao mejl od vrtića u koju joj je išao petogodišnji sin, a obdanište joj je poslalo fotografije sa izleta.

– Na fotografijama je delovalo kao da su deca u nečijem dvorištu i uživaju u divnom sunčanom danu, jedu grilovani hot dog i hamburgere i trče pored prskalica za travu. Ono što mi je zapalo za oko je da su deca pored tih prskalica trčala potpuno naga – sa ili bez donjeg veša, priča mama.

I dodajte da nije znala da će deca izlet provesti u kući vaspitačice. Ističe da ju je zbog toga bilo malo sramota, ali naglašava da je posle nekoliko godina života u Švedskoj potpuno promenila stav!

Više je nije uznemirala činjenica što su slike njenog nagog deteta dobili i druge roditelji, niti što su išli na izlete u vaspitačicino dvorište, niti joj je smetalo što su tako išli javnim prevozom, piše Stil

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.