Koje pravo ima dete razvedenih roditelja?

Svako dete ima pravo da živi sa svojim roditeljima i da se oni o njemu staraju. Ipak, sve češće se dešavaju rasprave i svađe unutar bračne zajednice među supružnicima, pa se razvod čini kao jedino logično rešenje. U tom slučaju, kakvo pravo ima dete razvedenih roditelja?

Iako ne žive zajedno, roditelji deteta i dalje ostaju njegovi roditelji i oboje su dužni da se o njemu brinu i staraju i nakon rastave.

Ako je dete maloletno, sud donosi odluku o tome sa kojim roditeljem će da živi i na koji način i koliko će da se viđa sa onim drugim. Ako dete ima više od 10 godina, sudija je dužan da ga pita sa kojim roditeljem želi da nastavi da živi. Dete će u tom dobu umeti da napravi taj izbor, a sa drugim roditeljem će se viđati na način kako sud proceni da je u njegovom najboljem interesu. Ovo pravo detetu niko ne sme da uskrati, osim ukoliko je to zaista neophodno (zaštita od nasilja).

Nijedan od detetovih roditelja ne sme dete da sprečava da se viđa sa drugim roditeljem.

Roditelj sa kojim dete ne živi dužan je da učestvuje u njegovom izdržavanju, da mu obezbedi životni standard u skladu sa njegovim uzrastom i potrebama, tako što će mu obezbediti iste uslove života kakve on ili ona ima, ili čak bolje.

(pravadeteta.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.