U trendu

Majka vas stalno savetuje o vašem detetu (2)

Veliki je broj dama koje će se jako obradovati kad dobiju unučiće, i potrudiće se da svojoj ćerki prenesu sve što misle da bi ona trebalo da zna o podizanju dece. Ukoliko ste vi ta ćerka, gomila nezatraženih saveta može i te kako da vas iznervira – evo kako s tim izaći na kraj.
Nasmešite se i saslušajte je. To što ćete je učtivo saslušati ne znači da kasnije nećete uraditi onako kako vi mislite da je ispravno, ne onako kako je baka rekla. Nije neophodno svađati se, niti gubiti živce.
Ne uzbuđujte se oko trivijalnih komentara, poput onog da bi detetu trebalo staviti čarapice, krajnje očiglednog: „Ne zaboravi da joj pridržavaš glavicu!“, ili situacionog: „Ne treba da ostaje budna nakon što joj je prošlo vreme za krevet“. Takvi komentari mogu da vas nerviraju, ali neće vam štetiti, izuzev ako su toliko česti i toliko uporni da se zbog njih osećate nesigurno ili se vaša uznemirenost odrazi na bebu. Ako nemate toliko negativnu reakciju, otpišite te komentare na bakinu želju da pomogne – ako se posvađate s njom zbog toga, moguće je da će se povući, ogovarati vas iza leđa, i da će se osećati odbačeno.
Učtivo odbijte savete koje smatrate lošim. Dosta toga se promenilo od vremena kada ste vi bile beba, i moguće je da neke ili veliki broj tih promena u saznanjima nisu poznate baki. Ukoliko dobijete, na primer, savet da pustite dete da vrišti od plača jer će mu se tako razviti pluća, umesto da ga uzmete u ruke, nemojte eksplodirati, već uzmite dete u ruke, umirite ga i blago recite baki da znate da je to nekad bio običaj, ali da nova saznanja pokazuju da se bebi tako ne razvijaju pluća i da se ništa pozitivno takvim postupkom ne postiže.
Ukoliko se osećate uvređeno zbog nekog saveta, ili kao da baka podriva vaš autoritet majke, nemojte se samo smeškati i čekati da ode, i tako svaki put. Odvojite vreme za vas dve, možda uz kafu, i učtivo joj stavite do znanja šta želite od nje. Recite joj da znate da želi da pomogne, da cenite to što vas savetuje, ali da ćete vi prvo pokušati tako-i-tako.
Prihvatite dobar savet. Nekada će vaša (ili suprugova) majka zaista znati šta je najbolje – nemojte ostati bez takve pomoći jer ste se razbesneli zbog mešanja i izbacili je iz svog i bebinog života. Ukoliko ste u stanju da razdvojite savet od načina na koji je iznesen (ako je način neprijatan), tu bi moglo da bude nečeg zaista dobrog, što bi vam pomoglo. Ne zatvarajte se pred pomoći koju je baka zaista u stanju da pruži.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.