U trendu

Mali genijalci: 7 čudnih stvari koje rade jako pametna deca

Čudno ponašanje je prirođeno pametnoj deci. Mnoge roditelje njihovo ponašanje može da zabrine, ali razloga za brigu nema. Normalno je da odudaraju od mase i razmišljaju van nametnutih stereotipa. Budite ponosni ukoliko je i vaše dete takvo – mali čudak kog mnogi ne razemiju. To samo pokazuje da je njegov um zauzet razmišljanjem o svemu i svačemu.

7 stvari koje rade pametna deca:

1. Tek su progovorili, a već izgovaraju pune rečenice

To su deca koja od vrlo ranih dana znaju da izraze šta misle i osećaju. Čini vam se da su tek progovorili, a već iz njih izlaze složene rečenice. Glinis Retklif sa portala Romper prisetila se iskustva sa svojom pastorkom, priče koja godinama iznova zabavlja njenu porodicu.

– Dugo ništa nije pričala, izgovorila bi tu i tamo pokoju reč, a onda je jednog dana rekla svoju prvu rečenicu: „Poruka od kanadske vlade“. Imala je jedva godinu dana – napisala je.

2. Sećaju se događaja iz rane mladosti

– Pre neki dan ćerka me je ispitivala o vremenu kada smo išli u planine. Tada je imala 18 meseci, sada ima skoro pet godina. Kako je to moguće – pita se ova spisateljica.

3. Počinju da čitaju neverovatno rano

Često počinje s pretvaranjem dece da čitaju svoje slikovnice o životinjama, ali čini se kako počnu slučajno da prepoznaju reči, iako ih niko nikada to nije učio.

– Pre godinu dama moja ćerka je bila sa mnom u prodavnici. Zaustavile smo se pred policom sa „Special K“ žitaricama koje ja nikada nisam jela kao odrasla i niko ih oko mene ne kupuje. Pogledala ih je, okrenula se prema meni i pitala me: „Šta je tako specijalno vezano za njih?“. Morala sam da odlepim vilicu s poda od čuđenja – ispričala je.

4. Sećaju se svojih snova dok su jako mala

– Njihovi snovi počinju kao sećanja na nešto što se dogodilo juče, barem po mojem iskustvu. Moja ćerka me je pitala da li se sećam kako to da smo sinoć krenule kanuom u kolibu iako je bila sredina zime i mesecima nismo bili u kolibi – ispričala je.

5. Opsesivno skupljaju stvari ili uče o nečemu

– To može biti 68 školjki koje vaše dete insistira da čuva kao uspomenu s putovanja, pa ih razvrstava u kategorije po obliku. Ili žele da znaju sve činjenice o 47 različitih dinosaurusa – kako se hrane, razmnožavaju, gnezde. I to u dobi od četiri godine – objašnjava Glinis Retklif.

6. Ređaju svoje igračke na vrlo specifičan način

– Moje dete zaista ne bi trebalo da se brine jesu li igračke složene ispravnim, savršenim redosledom, od, na primer, najviše do najniže, ili od najsvetlijih do najtamnijih – dodaje.

7. Imaju vrlo razvijenu maštu

– Sviđa mi se bujna mašta, i iskreno, trudim se da nikada ne gušim neverovatne misli svoje dece i ono što se stvara u njima – kaže ova spisateljica, a prenosi 24sata.hr.

Podstaknite razvoj inteligencije kod dece

Profesor Džulijan Stenli sa Univerziteta John Hopkins proučavao je visoko inteligentnu decu i pratio njihov razvoj narednih 45 godina – njihovu karijeru, intelektualni napredak itd. Kasnije je osnovao Centar za talentovanu omladinu.

Jedna od te dece, koja su imala odlične rezultate na testovima, bila je i Kamila Benbou. Ona je danas dekan na Univerzitetu Vanderbilt i izdvojila je osam stvari koje bi roditelji trebali da rade kako bi podstakli intelektualni razvoj svoje dece, što je dobra podloga za uspeh u životu, prenosi Independent.

– Izložite svoju decu različitim iskustvima.

– Podržavajte ih i na emocionalnom i na intelektualnom nivou.

– Uverite se da imaju pozitivan i snažan odnos sa svojim nastavnicima. Naime, vrlo pametnim učenicima često je potrebno više izazova u školi, a nastavnik im to može omogućiti – što je jako važno u njihovom napretku.

– Ako je dete posebno zainteresovano za neku temu ili neki hobi, dajte mu priliku da razvijaju svoje sposobnosti u tom smeru.

– Hvalite njihov trud, bolje nego njihove sposobnosti. To će im pomoći da razviju poseban način razmišljanja koji pridaje važnost stalnom napredovanju, a ne tome da su statični jer su zadovoljni svojim sposobnostima.

– Podstaknite decu da postavljaju pitanja i da preuzimaju intelektualne rizike. Budu li rano izložena neuspehu, a to im predstavljate kao deo života u kojem nešto nauče, to će na njih delovati podsticajno.

– Izbegavajte korišćenje izraza kao što su „nadaren si“ i „vrlo si inteligentan.“ To deci može postati teret.

– Testirajte njihove sposobnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)