U trendu

Mlade mame, novo istraživanje o dojenju vam se neće svideti

Razvoj petogodišnjaka koji su kao novorođenčad hranjeni majčinim mlekom i onih koji su konzumirali adaptirano mleko je isti, pokazalo je nedavno irsko istraživanje. Naučnici su evidentirali i analizirali ponašanje, bogatstvo vokabulara i sposobnosti 7478 irske dece od tri i pet godina, beležeći i podatak o tome jesu li kao novorođenčad dojeni, prenosi Independent.

Rezultati studije dojenje su povezali s boljim rešavanjem nekih problema i sa smanjenom hiperaktivnošću kod trogodišnjaka, ali stanje nije bilo isto kao kad su navršili pet godina. Nije naučno dokazano da dojenje utiče na poboljšan rečnik i ostale sposobnosti u starijem životnom periodu deteta.

Autorka studije Liza-Kristiin Žirar sa Dablinskog Univerziteta smatra da su na ranija istraživanja, koja su ukazivala na dugoročnu dobrobit kod dece koju su majke dojile, možda uticali društveno-ekonomski faktori poput majčinog nivoa obrazovanja ili finansijskih prihoda.

„U razvijenim zemljama postoji određeni profil majki koje smatraju da je dojenje veoma važno. Majke višeg nivoa obrazovanja, boljeg finansijskog stanja, koje u prenatalnoj fazi paze da ne narušavaju zdravlje alkoholom i duvanom jer mogu uticati na fetus, po statističkim podacima češće doje svoju novorođenčad“, rekla je dr. Žirard.

Nakon što su podaci otkriveni, „nismo otkrili nijednu statistički znatnu razliku između dece koju su majke dojile i one koja su hranjena adaptiranom hranom kad su posredi kognitivne sposobnosti i vokabular“, rekla je dr. Žirard.

„Nismo pronašli ni učinak dojenja na smanjenje hiperaktivnosti kod trogodišnjaka, a isti je rezultat bio i kod petogodišnjaka, što upućuje na to da verovatno ima i drugih faktora koji utiču na razvoj deteta“, smatra Žirard.

Gotovo 75 posto Britanki doji decu, zahvaljujući kampanji po kojoj majčino mleko štiti novorođenčad od upala i bolesti. O dugoročnoj dobrobiti majčinog mleka i dojenja u prvih nekoliko meseci života već godinama se lome koplja. Dr. Žirard kaže da je takvo istraživanje teško sprovesti jer nije moguće jednoj grupi žena kazati da ne doje decu, a drugoj suprotno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.