Moćna i predivna: 10 imena za decu koja znače lep(a)

Mnogi roditelji u imenu deteta žele da obuhvatite lepotu koju vide u svojoj bebi. Mnoga tradicionalna imena iz zemalja širom sveta imaju značenje „lepa“ ili „lep“, a u nastavku saznajte koja su to imena.

1. Rosalinda: U prenesenom značenju „lepa ruža“. Ovo ime proslavio je Vilijam Šekspir, tj. junakinja Rosalinda iz njegova dela „Kako vam drago“.

2. Mei: Preslatko kinesko ime vrhunac popularnosti doživelo je u ’80-im godinama prošlog veka, a verzija Mej česta je u zemljama engleskog govornog područja.

3. Džamila: Ženski oblik imena Džamil koje na arapskom i svahili jeziku znači „lep“.

4. Adonis: Prema grčkoj mitologiji Adonis je bio prelepi mladi pastir zaljubljen u boginju Afroditu. Danas se ovo ime veže uz samu definiciju muške lepote.

5. Kalista: U prenesenom značenju „najlepša“.

6. Džoli: Francusko ime koje bukvalno znači lep(a). Prema numerologiji, ljudi s ovim imenom pravi su humanitarci i žele da rade s drugima kako bi postigli mir.

7. Venus (Venera): Prema rimskoj mitologiji, Venera je bila boginja lepote i ljubavi, a na liste traženih imena vratila ga je slavna teniserka Venus Vilijams.

8. Bo: Muško ime popularno u SAD-u zapravo ima francusko poreklo i znači „lep“.

9. Kenet: U Škotskoj i Irskoj ovo muško ime ima značenje „lep“ i „stvoren od vatre“. Kenet je i dalje jedno od najčešćih imena u tim zemljama.

10. Boni: Škotsko ime francuskog porekla vratilo se na scenu zahvaljujući filmu „Prohujalo s vihorom“ u kojem legendarni glavni likovi Skarlet i Ret svojoj ćerkici daju nadimak Boni.

(Zadovljna.hr)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.