Moćno značenje stalo je u tri i četiri slova: Najlepša kratka imena za dečake

Izabrati ime za novog člana porodice nije nimalo lak zadatak. Ako očekujete dečaka, evo spiska najlepših kratkih imena koji će vam pomoći u odabiru…

Adam – Ime hebrejskog porekla. Značenje imena na hebrejskom je zemlja, ali se koristi i u značenju čovek. Prema Bibliji Adam je bio prvi čovek koga je Bog načinio od zemlje prema svom liku.

Alek – Ime grčkog porekla, koje je u Srbiji izvedeno od imena Aleksandar, pa ima isto značenje – čovek, junak.

Vuk – Izvodi poreklo od staroslovenske osnove volk (vuk)– derikoža; onaj koji rastrže u borbi. U prošlosti kada se još verovalo da reč ima dejstvo magije, nadevalo se detetu u funkciji zastrašivanja zlih duhova koji se klone “opasnih zveri”. Simboliše veliku hrabrost, brzinu i spretnost.

Luka – Potiče iz grčkog Loukas, verovatno nastalo iz latinskog Lucas, izvornog porekla iz lux (svetlost, svetleći) – koji svetli, zrači, obasjava.

Lav – Slovenizovano iz grčkog Leon ili latinskog Leo (lav) – simbol gordosti, hrabrosti i snage.

Leon – Značenje imena dolazi od latinskog leo što znači lav.

Uroš – Izvodi poreklo iz mađarskog ur (gospodin) + slovački nastavak oš.

Sava – Potiče iz aramejsko-hebrejskog Saba (starac, deda) – preobražen, pravedan. Kod nas već duži niz vekova jedno je od najčešćih imena zahvaljujući kultu Rastka Nemanjića, Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa. U zanemarljivom broju zastupljeno je kod Makedonaca i Bugara, dok je kod ostalih slovenskih naroda krajnje retko, a u mnogim evropskim jezicima uopšte ga nema.

Relja – Vrlo malo ima istorijskih podataka od kada datira ovo ime među Srbima, ali se pretpostavlja da je izuzetno staro. Postoji pisani izvor iz 13. veka koji potvrđuje postojanje starog slavenosrpskog imena Hrebljan, za koje se pretpostavlja da je preteča muškog imena Relja. Smatra se da potiče od glagola “hrliti“, što znači “brzati“. Zato se ime Hrebljan, te Relja može slobodno prevesti kao “onaj koji žurno grabi napred“, ali i kao “onaj koji je plahovite naravi“, te “onaj koji je brz“.

Ivan – U hrišćanskom svetu jedno od najučestalijih imena. Ime je došlo preko grčke i latinske verzije, a originalno je u hebrejskom jeziku Johanan (Jehohanan), sastavljeno od Jahveh (Bog) i hanan (milostiv), dakle Bog je milostiv.

Igor – Potiče iz staroskandinavskog Ingvarr, Ingvio (ime skandinavskog boga izvobilja) + varr – čuvati, štititi. Kod nas je došlo posredstvom ruskog, gde je prisutno već preko hiljadu godina. Oni su ga u dalekoj prošlosti preuzeli od skandinavskih Varjaza koji su bili osvajači i osnivači prve ruske države.

Gal – Ime nepoznatog porekla, a znači crn, mrk.

Oleg – Muško rusko ime koje vodi poreklo od staroindijskog, a znači zdrav.

Saša – Ime Saša je muško/ženska umanjenica ili deminutiv od imena Aleksandar, odnosno ženskog oblika imena Aleksandra. Poreklo ove umanjenice je iz Rusije. Obzirom da poreklo imena potiče iz imena Aleksandar, odnosno Aleksandra, ima isto značenje čovek, junak.

Vanja – Smatra se da ime Vanja potiče od muškog imena Ivan ili, pak Jovan. Uzevši u obzir poreklo imena, uzima se da ima isto značenje, odnosno “Bog je milostiv“ ili “Bog se smilovao“.

Naum – Ime Naum potiče od grčkog imena Naoum. Koren i značenje imena potiče od starohebrejske reči nahum što znači učitelj.

Vid – Vid je muško slovensko ime. Značenje dolazi od osnove videti (vidak). Postoje mišljenja da je ovo ime nastalo iz latinskog “vita“ u značenju život.

(Yumama.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.