Moje dete ne čita!

 

Kad ste bile male, volele ste da čitate, i tu naviku ste zadržale, ili niste baš volele da čitate, ali smatrate da je to korisno. U svakom slučaju, bolje je da vam dete čita, nego da po ceo dan bulji u kompjuter ili televizor. A ono – ni da čuje! Ne zanimaju ga knjige; jedva ga naterate da pročita i školsku lektiru, ako vam i toliko uspe. Šta da radite?

To što ga/je školska lektira ne zanima ne mora ništa da znači (osim eventualnih primedbi učiteljice), jer je lektira, ne baš retko, dosadna. Pored toga, sve što je obaveza nije zanimljivo, zar ne? Zato vam predlažemo da mu nabavite neke od popularnih knjiga koje verovatno čitaju, ili bar za njih znaju, i njegovi drugovi i drugarice. Ako neće da čita samo, knjigu mu pročitajte vi! Malo koje dete će odoleti tome da mu roditelji čitaju pred spavanje.

Hari Poter je očigledan izbor; međutim, sa petom knjigom u seriji, koja „teži“ blizu 900 strana, može biti problematično da ubedite dete da počne s čitanjem. Osim toga, ni vašem grlu to ne bi baš prijalo. Tu su i druge popularne knjige: serija „Njegova mračna tkanja“ (autor Filip Pulman, čine je „Severna svetlost“, „Čudotvorni nož“ i „Ćilibarni durbin“). Ne biste odmah da počinjete sa trilogijom? U tom slučaju, odličan izbor mogli bi da budu „Kradljivac večnosti“ Klajva Barkera, kao i „Koralina“ Nila Gejmena.

Od navedenih knjiga, „Koralina“ je najkraća (manje od dvesta strana) i, prema tome, najmanji napor za početak (ne brinite, jednom kada se navikne na čitanje, neće ni razmišljati o dužini knjige). To je priča o devojčici od desetak godina sa neobičnim imenom (Koralina), koje njeni susedi nikako da zapamte, već je zovu Karolina (s druge strane, ni ona ne zna za sve svoje susede kako se zovu). Istražujući stan u koji se doselila sa svojim roditeljima, Koralina otkriva vrata koja nikud ne vode – iza njih je zid od cigala. Jednog dana, umesto zida pojavljuje se prolaz; Koralina otkriva drugu verziju kuće u kojoj živi – verziju gde su igračke mnogo zanimljivije (mada pomalo zastrašujuće); verziju gde čak ima i druge roditelje, koji žele da je zadrže i da se posvete njoj, njoj i samo njoj. Koralina oseća da nešto nije u redu s tim mestom i beži, da bi se vratila kad otkrije da mora da se bori ne samo za svoju dušu već i za duše svojih roditelja, kao i troje davno nestale dece. U tome joj pomaže hrabri i pametni, mada malo uobraženi, crni mačak.

Humoristično napisana, „Koralina“ je zanimljiva deci oba pola, jer je glavna junakinja pametna, hrabra i aktivna devojčica, a ne mala princeza koja samo sedi i čeka da je neko spase. Knjiga sadrži horor elemente; međutim, tako su vešto napisani da će ih deca shvatiti kao avanturu – eventualno će se odrasli uplašiti. Deci će „Koralina“ biti zabavna, a odrasli će uživati u prepoznavanju elemenata „Alise u Zemlji čuda“, „Ozme od Oza“, „Hronike Narnije“, „Kradljivca večnosti“ i drugih dečjih knjiga koje su davno (ili ne baš davno) čitali i voleli.

Sve u svemu, dobra zabava i za dete i za vas – nemojte se previše iznenaditi ako vas posle ove knjige dete zamoli za još neku, sličnu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.