U trendu

Na ovih 10 načina ćete detetu najbolje pokazati da ga bezuslovno volite

Roditeljstvo je nesumnjivo najteži posao na svetu. Kad je u pitanju iskazivanje privrženosti prema deci, ponekad nastaje nesigurnost zbog prirodne neravnoteže moći koja postoji u odnosu roditelj-dete, u kombinaciji sa zastarelim i štetnim stajalištima prošlih generacija koje su pokušavale da dehumanizuju decu.

Srećom, sada živimo u svetu rastuće svesti o brizi i poštovanju, kao i o uslovima potrebnima za vaspitanje zdravih i uspešnih ljudi. Ovo su neki od načina na koje možete pokazati detetu da ga bezuslovno volite:

Vreme

Deca razmišljaju vrlo konkretno, što znači da su pretežno usredsređena na fizički svet. To znači da će demonstracije ljubavi koje mogu da vide, dodirnuti i osetiti najjače doprijeti do njih.

Kada vaše dete primeti da svaki dan odvajate vreme da se spustite s njim na pod i igrate neku vama dosadnu društvenu igru ili im redovito čitate priče za laku noć, ono ima stvaran i opipljiv primer onoga što vaša bezuslovna ljubav znači.

Prihvatanje svih emocija

Jedan od najsnažnijih načina na koji će vaše ponašanje pokazati detetu da ga bezuslovno volite je ako dete zna da neće biti kažnjeno niti poniženo zbog različitih snažnih emocija ni njihovog iskazivanja.

Vreme je da zauvek zaboravimo na fraze poput „nemoj da plačeš“, „ma dobro si, nije ti ništa“ ili „nosi se s tim“. Najjednostavniji način da shvatite da su ovakve izjave štetne je da zamislite da neko to govori vama u teškim trenucima za vas.

Postavljanje granica

Ponekad roditelji pogrešno protumače da izraz bezuslovna ljubav znači ljubav bez postavljenih granica. Ako niste imali zdrave granice koje su vam kao detetu postavili vaši roditelji, biće vam eksponencijalno teže postaviti iste vašoj deci.

Ako ste pak odrasli s prestrogim ograničenjima koja su bila nametnuta nezdravim motivatorima poput straha ili čak fizičkog kažnjavanja, možda ćete se nesvesno uplasti u te iste oštre reakcije sa svojim detetom ili ćete krenuti suprotnim putem i vrlo teško ćete postaviti ikakva ograničenja, da biste izbegli privremenu nelagodnost koju bi ona mogla da izazove kod vašeg deteta.

Zdrave granice postavljene s poverenjem i poštovanjem idu ruku pod ruku s bezuslovnom ljubavlju jer zadovoljavaju vitalne primarne potrebe vašeg deteta za sigurnošću i stabilnošću.

Prihvatanje njihovih karakternih osobina

Svako dete dolazi na svet s određenim karakteristikama i sklonostima čvrsto uklopljenim u njih. Ovi faktori poznati kao temperament i karakter proučavani su decenijama i igraju veliku ulogu u interakciji vašeg deteta sa svetom oko sebe.

Upoznavanje s osobinama i sklonostima osobnosti vašeg deteta omogućiće vam da radite s njim kada je to potrebno i pomoći će vam da podržite i podstaknete njegove jedinstvene i neverovatne talente.

Nuđenje empatije

Izlazak iz mozga odraslih kako biste svom detetu ponudili empatiju ili sposobnost razumevanja ili osećaja onoga što vaše dete doživljava možda je najsnažniji način da pokažete svoju predanost priznavanju i potvrđivanju iskustava vašeg deteta. Vaše dete treba da se oseća shvaćeno i voljeno bezuslovno bez obzira na to u kojoj se izazovnoj situaciji nalazi.

Pustite ih da ostvaruju svoje interese

Proveli ste svoje najbolje godine na fudbalskom terenu ili ste pak jako zainteresovani za muziku, ali vaše dete možda neće deliti vaš entuzijazam, talent ni interes. Razgovori o tome mogu ići u dva smera; jedan je nastojanje za zadovoljenjem vaših potreba, a drugi bi išao u smeru zadovoljavanja potreba vašeg deteta. Toliko je jednostavno.

Nuđenje oproštaja i milosti

Najbrži put vašeg deteta do učenja je život. Vaše dete prolazi kroz faze ljudskog razvoja dok radi najbolje što može s veštinama koje poseduje. Ono će praviti greške, a te se prilike mogu iskoristiti kako biste mu pomogli da nauči kroz podučavanje, prirodne posledice i naučenu odgovornost (ispravljanje vaših grešaka).

Budite na detetovoj strani

Iako je neophodno odlučiti kojim ćete granicama dati prioritet, ne morate se u tom procesu bukvalno boriti sa svojim detetom. Iskoristite svoju prirodnu moć kao roditelja, da se udružite sa svojim detetom i umesto toga krenete u borbu s njihovim izazovima, ali tako da zajedno pristupite izazovima.

Kada vaše dete vidi da ste tu za njega čak i kad je teško i situacija ne izgleda lepo, ono će razviti poverenje koje je bitno za odnos ukorijenjen u bezuslovnoj ljubavi.

Prestanite da shvatate detetovo ponašanje lično

Odrasli su često neverovatno kratkovidni kada je u pitanju ponašanje njihovog deteta. Žalimo se izjavama poput „zašto mi to radi“, „izaziva me“, „ovo je znak nepoštovanja“…

Zapravo, vaše dete je često bilo preumorno da bi regulisalo svoje emocije, ponele su ga emocije, tantrumi, adolescentski hormoni i slično. Kad je reč o ponašanju vašeg deteta, vreme je da shvatite da niste u centru i pokušate da prodrete u ono što zaista stoji u pozadini njegovog ponašanja.

Modelirajte i podučavajte dete poštovanju vaših i tuđih granica, kao i uvažavanje pojma pristanka

Fizički dodir je ogroman način na koji možete da prenesete bezuslovnu ljubav svom detetu, ali način na koji to radite je bitan. Ovo je ponekad vrlo teško. Vaše dete je preslatko i želite da ga grlite, ljubite ili golicate, ali kakav je to osećaj njemu i njegovom telu?

Bezuslovna ljubav znači inhibirati sopstvene želje i davati svom detetu poštovanje koje zaslužuje kada je u pitanju njegovo telo. Neka nauče zdravu fizičku autonomiju birajući odeću u kojoj se dobro osećaju i noseći frizuru kakvu vole. Objasnite mu da je svako vlasnik svog tela i koliko je važno poštovati tuđe granice, kao i držati se svojih, piše stranica Parents With Confidence.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar