U trendu

Najmlađe dete u vezi

Prethodnih dana ste mogli da pročitate kako će se u vezi, verovatno, ponašati prvo ili srednje dete u porodici, a još ranije smo pisali o jedincima. Danas je na red došlo i najmlađe dete – kakva su ona u vezi?
Najmlađa deca u porodici najčešće su najviše mažena i najviše im se popuštalo. U to spada i najviše gledanja kroz prste za svaku grešku (ili svaku glupost) koju naprave, pa će ovakva osoba često slično očekivati i u vezi. Uopšte nije nemoguće da čak i namerno uradi nešto za šta zna da to ne bi trebalo da radi, a onda da se trudi da vas šarmira slatkim izgledom i da očekuje da mu oprostite – ako se to desi, smesta im treba staviti do znanja da mu niste ni mama ni tata ni stariji brat ili sestra, i da vi takvo ponašanje ne tolerišete. Ukoliko to ne učinite, lako se može desiti da nastavi da ispituje gde su granice vašeg strpljenja i tolerancije.
Bolna tačka skoro svakog najmlađeg deteta u porodici je upravo to što su „mali“, pa ih niko nije shvatao ozbiljno. Ugađali su im, da, ali onako kako se ugađa malom detetu, ne onako kako se nešto lepo učini za sebi ravnog. Zato bi ovakva osoba mogla da bude sklona tome da stalno pokušava da se dokaže, bilo konstantnim buntom protiv bilo kakvog autoriteta (u koji može da ubroji čak i voljenu osobu, pa da joj grubo kaže: „Nećeš ti da mi određuješ šta ću da radim“, ili nešto slično, i to i za najblažu sugestiju), bilo time što će se večito takmičiti sa svima, nekad i kad je takmičenje potpuno besmisleno (recimo, pokušava da uradi nešto što je glupo i opasno, samo zato da bi dokazao/dokazala da može).
Od najmlađeg svi znaju bolje, pa će ovakve osobe često imati veoma jaku potrebu za slobodom; želeće konstantnu zabavu i da u svemu budu bolji od drugih, uključujući i flertovanje. Zato se može desiti da u potpunosti promaše u shvatanju toga šta bi ljubavna veza trebalo da bude, pa da im „startovanje“ devojaka ili momaka bude neka vrsta sporta, i da vezu uopšte ne shvataju ozbiljno.
Ipak, nije ih nemoguće „ukrotiti“ – ako im, s jedne strane, date slobodu i pokažete im da im se (bar zbog nekih stvari) divite i da ih smatrate ravnim sebi, a s druge, u startu im postavite jasne granice preko kojih odbijate da pređete i, naravno, tih granica se i sami pridržavate (recimo, odmah im kažete da je u redu očijukanje, smeškanje i slični oblici flerta s drugima, ali da su poljupci, maženje i slično neprihvatljivi).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)