U trendu

Najsrećnija su deca čiji roditelji rade ovih 10 stvari

Za sreću jednog deteta najvažnije je kako se ponašaju njegovi roditelji. Svako dete je jedinstveno, i ne postoji univerzalna metoda vaspitanja i roditeljstva, ali postoje neke stvari koje rade roditelji koji odgajaju srećnu i zadovoljnu decu.

Evo kojih 10 stvari su stručnjaci izdvojili kao najvažnije kada je ponašanje roditelja prema deci u pitanju.

Pokazuju im neprikosnovenu ljubav

Roditelji koji čine da se deca osećaju voljeno, cenjeno i prihvaćeno imaće i srećniju decu.

Stvaraju sigurno okruženje puno podrške

U domu ovih roditelja dete se oseća sigurno da iskaže sebe i da napravi greške bez straha da će biti osuđivano ili kažnjeno zbog toga.

Provode kvalitetno vreme

Ovi roditelji odvajaju vreme da bi se povezali sa detetom i vodili smislene razgovore kako bi ojačali svoj odnos sa detetom.

Imaju realistična očekivanja

Ovi roditelji imaju očekivanja od deteta koja odgovaraju njegovom uzrastu i ohrabruju ih da budu ono što žele bez da stvaraju deci dodatni pritisak da u svemu budu savršena.

Uče ih prilagodljivosti

Oni deci usađuju osobinu prilagodljivosti kako bi kasnije u životu mogla da se nose sa različitim izazovima, preprekama ili razočarenjima.

Neguju nezavisnost

Oni žele da dete razvije osećaj samostalnosti i to tako što mu pružaju mogućnost izbora, preuzimanja odgovornosti i učenja iz donošenja odluka.

Zagovaraju zdrav način života

Ovi roditelji podstiču decu da redovno vežbaju, zdravo se hrane i imaju zdrav i redovan san. Zdravo telo ima velikog uticaja na sreću deteta i njegovu energiju.

Oni neguju zahvalnost

Učenje deteta da ceni pozitivne aspekte života i izražavanje zahvalnosti veoma je važno za njegu sreću. Ovo se može postići kroz dnevni razgovor o trenucima vrednim zahvaljivanja.

Ograničavaju vreme pred ekranom

Jedna od najvažnijih stvari u modernom društvu je ne dozvoliti deci da vreme provode pred ekranima i da se roditelji upuštaju u razgovor licem u lice sa njima, da ih podstiču da što više vremena provode napolju i bave se kreativnim aktivnostima.

Oni postavljaju primer svojoj deci

Ponašanje roditelja i njihov stav je ono što i dete kopira. Ako se pred detetom ponašate ljubazno, empatično i pozitivno gledate na svet, vrlo je verovatno da će i vaše dete postati takvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар