U trendu

Naučite dete da odbije

U životu može da bude veoma važno da, kad je to potrebno, umete nešto da odbijete. Takođe, veoma je važno tome naučiti i decu (devojčice često ne nauče da odbijaju, a i izvestan broj dečaka ima problem s tim), jer će im to kasnije biti korisno i u mnogo čemu im pomoći.
Ne mislimo sad na dvogodišnje dete koje je tek naučilo nove reči – „ne“, „neću“ i slično – pa te reči stalno isprobava i posmatra efekte. Mislimo na decu koja su ipak nešto starija od toga, koju ste lepo vaspitali i naučili ih da je pozitivno biti prijatan prema ljudima i ne povređivati druge. Ponekad im je potrebno da kažu „ne“ – a ima ih koja ne znaju kako to da izvedu.
Recimo, vašu ćerkicu drugarica zove da dođe kod nje da se igraju (vi biste odvele dete, naravno, ne biste devojčicu pustile da ide sama). Vaša ćerkica je nekad bila bliska s tom drugaricom, ali sada više nije, i nema posebnu želju da ide kod nje da se igraju – a opet, neprijatno joj je da odbije. Ili odbije, izmisli nekakav izgovor, a drugarica kasnije sazna da je ona bila kod neke druge devojčice i s njom se igrala, i naljuti se zbog toga. Možda se i svojoj mami požali, pa njena majka celu stvar ispriča vama. I vama bude neprijatno, a opet, nemate želju da terate ćerku da se igra s devojčicom s kojom u tom trenutku ne želi da se igra.
Kad vaša ćerka ne želi da se igra s detetom koje je pozove, sasvim je dovoljno da kaže: „Hvala, ali ne mogu“. Nije dužna da objašnjava. Niti ste vi naknadno dužne da bilo šta objašnjavate – ako dete ne želi, ne želi (nije da će joj zdravlje biti ugroženo od toga kao što bi bilo ugroženo jer odbija da jede zdravu hranu i samo hoće slatkiše). Problem je što i neke odrasle žene ne umeju da kažu „ne“, pa izmišljaju izgovore, upetljaju se u objašnjavanje, nevoljno pristanu… A dete onda nauči od mame da je takvo postupanje ispravno.
Naučite dete das je sasvim u redu u nekim situacijama reći: „Hvala, ne mogu“, i ništa ne objašnjavati. Svakako je bolje da to nauče kao deca nego da kasnije ne umeju da odbiju znatno krupnije stvari; recimo, neće da razočara momka, ne ume da ga odbije, pa spava s njim iako za to još uvek nije spremna, plus to uradi bez odgovarajuće zaštite jer on odbija da je upotrebi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar