U trendu

Naučnici dokazali od koga dete nasleđuje inteligenciju

Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu tvrde da deca nasleđuju inteligenciju od majki. Naime, prema njihovoj studiji, žene češće prenose gene koji oblikuju dečju inteligenciju i prenose se X hromozomima. Žene imaju dva, a muškarci jedan.

Takođe, nova studija koju su sproveli istraživači iz Škotske ide u prilog činjenici da su geni važni za napredne kognitivne funkcije nasleđeni od oca. No, ti geni su ili deaktivirani ili ostaju potisnuti. Izjavili su da ako dete nasledi ‘pamet’ od oca, ona ostaje ‘neaktivirana’.

Naime, istraživači iz Glazgova intervjuisali su 12.686 ljudi u dobi od 14 do 22 godine, svake godine od 1994, uzimajući u obzir razne faktore kao što su rasa, obrazovanje i socio-ekonomski status.

Otkrili su da je IQ majke najbolji pokazatelj inteligencije. Dalje, IQ ispitanika varirao je za prosečnih 15 bodova od koeficijenta inteligencije njihovih majki.

Zaključak studije je da razvoj mozga zavisi od majčinih gena, a fizički razvoj od gena očeva. Istraživači naglašavaju da genetska predispozicija nije odlučujući faktor u visini inteligencije, piše Miss24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)