U trendu

Naučnici tvrde: Prvorođena deca su pametnija

Prvorođena deca su inteligentnija od mlađe braće i sestara zbog više mentalne stimulacije koju dobijaju od roditelja u svojim ranim godinama, pokazala je studija Univerziteta Edinburg. Rezultati studije bi mogli da objasne bolji uspeh prvorođene dece kada je reč o obrazovanju i zapošljavanju.

Studija Univerziteta Edinburg pokazala je da prvorođena deca dobijaju veću podršku roditelja kada je reč o zadacima koji podrazumevaju razmišljanje, a kasnije postižu bolje rezultate na IQ testovima.

Razlike u rezultatima testova lagano rastu kako deca postaju starija, navodi se u studiji koja je pratila napredak dece od rođenja do 14 godine, a koja je objavljena u časopisu Journal of Human Resources. Ustanovljeno je da deca primaju istu količinu emocionalne podrške, ali da roditelji izdvajaju manje vremena za aktivnosti koje stimulišu mozak s mlađom decom. Odnosno, s mlađom decom su manje čitali, pevali, plesali i pravili određene predmete.

Takođe rezultati su pokazali da je veća verovatnoća da će roditelji nakon rođenja drugog deteta početi da puše, prenosi Klix.

Ranije studije su takođe pokazale da su prvorođena deca uspešnija i ambicioznija. Istraživanje Univerziteta Eseks pokazalo je da prvorođena deca imaju 16 posto veću verovatnoću da će nastaviti visokoškolsko obrazovanje od mlađe braće i sestara. Međutim, prvorođena deca imaju veću verovatnoću da će biti kratkovidna u odnosu na mlađu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar