U trendu

Nikad ne prekrivajte bebina kolica, ni laganom tkaninom

Stručnjaci svake godine upozoravaju na opasnosti boravka male dece na suncu, a jedan eksperiment koji su uradile švedske novine Svenska Dagbladet pokazao je koliko može da bude opasna greška koju prave mnogi roditelji tokom vrućina.

Naime, prebacivanje lagane tkanine preko dečjih kolica koje praktikuju mnogi roditelji kako bi od toplote i sunca zaštitili decu dalo je zapanjujuće rezultate. Cilj eksperimenta bio je da se vidi koliko vruće može biti u dečjim kolicima, kada se ostave na suncu između 11.30 i 13 sati.

U nepokrivenim kolicima temperatura je bila 22 stepeni Celzijusa, dok je u kolicima s laganim prekrivačem u samo 30 minuta dosegla čak 34 stepeni. Nakon sat vremena, temperatura je bila 37 stepeni!

Engleski lekar dr. Babar Faruk rekao je za Manchester Evening News d aroditelji rade sve što je u njihovoj moći da bi sprečili pregrejavanje beba tokom vrućih dana, ali često nisu svesni da prekrivač postavljen na kolica da bi se beba zaštitila od sunca, sprečava protok vazduha i upravo to može dovesti do pregrejavanja.

„Ako po vrućini vozite dete u kolicima, bolje koristite suncobran ili tendu i koliko god možete izbegavajte šetnju na mestima gde ste direktno izloženi suncu“, savetovao je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar