U trendu

Noćna mora svakog roditelja: Ovo su jasni znaci da vam je dete razmaženo

Nijedan roditelj ne želi da prizna da je razmazio svoje dete, ali ukoliko često primetite da ono ne prihvata reč ne, burno reaguje na zabrane ili se baca po podu i negoduje plačem, znajte da nešto nije kako treba.

Stručnjaci su izdvojili nekoliko znakova uz pomoć jasno kojih možete prepoznati da li je vaše dete razmaženo.

1. Ne podnosi reč „ne“

Iako malo ljudi voli da čuje reč „ne“, ako vaše dete jednostavno ne podnosi da mu se protivureči, to je siguran znak da je razmaženo.

„Najbolja mera za utvrđivanje da li je dete razmaženo ili ne je koliko dobro se nose s uskraćivanjem pristupa nečemu što žele“, kaže terapeutkinja Džesika Lajhtrvajz, izvršna direktorka programa Hope Education Services.

Međutim, Lajhtrvajz kaže da će se, ako nastavite da radite na tome, stvari možda promeniti.

„Tolerisati reč ‘ne’ je poput stvaranja mišića“, objašnjava ona i dodaje: „Što je češće deca čuju, to je bolje prihvataju.“

2. Ne krije prezir prema poklonima koje ne želi

Dok većina dece zna da pokaže svoje poštovanje čak i kad im se ne neki poklon ne dopadne, „razmažena deca imaju tendenciju da budu ljuta ili uopšte ne reaguju“, kaže licencirana bračna i porodična terapeutkinja Nikol Arct koja radi u savetodavnom odboru za Family Enthusiast.

3. Odbija da sledi pravila

Dok sva deca povremeno krše pravila, razmažena deca često ne veruju da se pravila uopšte odnose na njih.

4. Odbija da učestvuje u obavljanju kućnih poslovima

„Roditelji bi decu trebalo da nauče da obavljaju korisne zadatke“, kaže terapeutkinja, koja napominje da postoje i kućani poslovi primereni za decu različitog uzrasta.

„Na primer, zahtevanje od petogodišnjaka da pospremi igračke je odgovorno roditeljstvo“, istaknla je.

5. Ne zna da kaže „hvala“

Podučavanje ljubaznosti je zahtevan proces. Ukoliko primetite da vaše dete ne izražava zahvalnost ni kad se to od njega zatraži, to je dobar pokazatelj da je razmaženo.

6. Nikada ništa ne želi da deli

Deljenje može biti teško u bilo kom uzrastu ali ono je nužno. Međutim, ako je dečja nespremnost za deljenje dosledno ponašanje, to je verovatno zbog roditeljske popustljivosti.

„Iako je normalno da deca u određenom uzrastu budu egocentrična i imaju poteškoća u deljenju stvari koje su im vrlo važne, vaše dete bi trebalo da bude sposobno da pokazuje velikodušnost“, kaže terapeutkinja Virdžinija Vilijamson.

7. Ne pokazuje empatiju

Ako vaše dete ne pokazuje empatiju prema drugima, bilo da odbija da napravi čestitku za člana porodice koji je u bolnici ili se ponaša kao da ono što se događa u svetu ne utiče na njih, to bi trebalo da bude razlog za zabrinutost.

„Deca bilo kog razvojnog uzrasta mogu da pokazuju male gestove empatije“, kaže Vilijamson.

Nesposobnost ili nespremnost za to obično ukazuje na dete koje je razmaženo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.