Od 1. marta počinje nova obavezna vakcinacija dece: evo šta treba da znate o tome

Vakcinacija dece protiv bakterije Streptokokus pneumonija (pneumokoka) biće obavezna od 1. marta, a za 2018. godinu planirano je 165 hiljada doza ove vakcine, navode iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije više od 1,6 miliona osoba godišnje umre od oboljenja izazvanih bakterijom Streptokokus pneumonija, a gotovo polovinu čine deca ispod pet godina života. Ova oboljenja predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti dece do pet godina u grupi vakcinama preventabilnih bolesti na globalnom nivou.

– Bolesti izazvane bakterijom Streptococcus pneumoniae ili pneumokokom su veoma česte u predškolskom uzrastu i predstavljaju jednu od najčeših bakterija koje se izoluju. Ova bakterija postoji u preko 100 različitih tipova, ali 13-valentna vakcina štiti od 13 tipova koje izazivaju komplikacije. Posle vakcinacije imunski sitem stvara zašitina antitela i ćelije memorije koje štite pri sledećem susretu sa pneumokokom. Do sada se vakcina uglavnom davala pred polazak u kolektiv, da se dete ne bi često razboljevalo i ako se razboli da bolest kraće traje i da se isključe komplikacije – izjavila je za B92 doc dr sci med Nevenka Raketić, specijalista pedijatrije i imunologije.

Vakcina se uglavnom daje u uzrastu od šeste nedelje do pete godine, ali može i starijoj deci, kao i odraslima. Slobodno se može reći da ne postoji gornja granica za primenu vakcine, samo se razlikuju rasporedi davanja vakcine.

– Odojčad uzrasta od sedam do 11 meseci treba da prime dve doze. Interval između doza treba da bude najmanje mesec dana. Primena treće doze se preporučuje u drugoj godini života. Deca uzrasta između dvanaestog i dvadesettrećeg meseca treba da prime dve doze. Interval između doza treba da bude najmanje dva meseca. Deca uzrasta od druge do pete godine treba da prime jednu dozu. Isto važi i za odrasle – kaže dr Raketić.

– Kao i svaki lek, vakcina može imati neželjena dejstva koja kod dece i odojčadi mogu biti od groznice, povišene temperature, razdražljivosti i pospanosti, koja su i najčešća, pa do veoma retkih kao što su jake alergijske reakcije, otok, osip i otežano disanje. Slična neželjena dejstva mogu se javiti i kod starijih od 50 godina – ističe dr Raketić.

Aktivna imunizacija protiv oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije, počinje da se sprovodi od 1. marta 2018. godine u Srbiji i odnosi se na decu rođenu od 1. januara 2018. godine. Obezbeđeno je 165 hiljada vakcina koje će za populaciju dece rođenu od 1. januara 2018. biti besplatne, a davaće se u tri doze u prvih šest meseci, sa revakcinacijom godinu dana posle treće doze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.