U trendu

Od Japana do Švedske: Najčudnije metode vaspitanja dece u svetu

Nema većeg izazova za roditelja nego odabrati najbolji način za vaspitanje deteta, naći modus koji će od njega napraviti zdravu, uspešnu i srećnu osobu. Vrednosti koje im usadimo u najranijem uzrastu verovatno će ih pratiti kao glas razuma kasnije u životu, ali recept ne postoji. Nekih smernica se roditelji ipak pridržavaju, a one se razlikuju u različitim kulturama. Stilovi su drugačiji od jednog do drugog dela sveta, a ovo su neki koji roditeljima sa ovog dela planete mogu zvučati prilično neobično, piše Index.hr.

U Japanu deca od rođenja spavaju u svojoj sobi

U mnogim zemljama sveta roditelji vode računa o tome kako slučajno ne bi razmazili svoju decu, pogotovo na istoku. Tako u Japanu ne postoji praksa da roditelji spavaju u istoj sobi, a još manje u istom krevetu s detetom. Od samog rođenja stavljaju ih u odvojenu sobu, a dolaze im samo kad plaču kako bi ih utešili. Naime, Japanci vjeruju da je detetu dovoljno osigurati sve što mu je potrebno, ali mu svejedno omogućiti da razvija samopouzdanje i nezavisnost. Osim toga, u Japanu je pravilo da decu ne ljubite i ne mazite ako su starija od sedam godina, jer smatraju da bi tako mogli previše da ih razmaze, a njima je disciplina jedna od najvažnijih stvari u roditeljstvu.

U Kini odvikavaju decu od pelena ubrzo nakon rođenja

Dok se u većini zemalja u svetu deca odviknu od pelena između dve i tri godine, u Kini je situacija nešto drugačija. Naime, tamo roditelji odvikavaju decu od pelena i uče ih na samostalno obavljanje nužde već s nekoliko meseci. Možda zvuči suludo, ali kineska deca su često „trenirana“ da obave nuždu kad začuju specifičan zvižduk, a to se u pravilu događa već od šestog do najkasnije devetog meseca.

U Finskoj je igra bitnija od škole

Deca u Finskoj u školu kreću tek kad napune sedam godina, jer se veruje kako su pre toga premlada za obrazovanje. Finci smatraju kako je igra bitnija za dečji razvoj od edukacije i učenja. Čak i dok su u školi, dobar deo fokusa je na igranju s vršnjacima, nemaju testove, a dobar deo programa bazira se na umetničkim aktivnostima poput slikanja, pevanja i plesanja

Danske bebe čekaju ispred restorana dok roditelji jedu

U Danskoj se svež vazduh smatra esencijalnim za decu do te mere da bebe ostaju da spavaju napolju u kolicima, dok su njihovi roditelji na ručku u restoranima ili obavljaju kupovinu po šoping centrima.

U Švedskoj su deca i roditelji ravnopravni

Dok to nije slučaj kod većine ostalih zemalja u svetu, u Švedskoj se veruje kako su deca i roditelji jednaki, odnosno imaju jednaka prava u porodici. To znači kako se, ne samo podržavaju, već i ohrabruju da imaju vlastito mišljenje, čak i da se suprotstave roditeljskom ako imaju dobre argumente.

U Polineziji deca brinu od braći i sestrama

Na ostrvima Polinezije odrasli brinu od deci dok su odojčad, ali čim počnu samostalno da hodaju, brigu o njima preuzimaju druga deca, najčešće njihova starija braća i sestre. Sve to rezultuje ranijim sazrevanjem i osamostaljivanjem, pa su takva deca obično naprednija. Oni veruju da oni mlađi od pet godina mogu sami da umire bebu, što im navodno daje više samopouzdanja i nezavisnosti, a ujedno pomažu roditeljima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar