U trendu

Od Princa Vilijama do Šanel: 15 zabranjenih dečjih imena u Evropi

Evropske matične službe ne dozvoljavaju roditeljima davanje imena zbog kojih će se deci drugi rugati, ponižavati ih ili ih ismevati.

Lista je poduža, ali ovo je 15 neobičnih dečjih imena koje francuski, nemački, švajcarski, danski i švedski roditelji ne mogu davati svojim mališanima

Francuzi ne dopuštaju davanje imena deci zbog kojih će ih drugi ismevati. Ukoliko službenik u francuskoj Matičnoj službi smatra da će prijavljeno ime imati ovakav učinak na dete, mora da obavesti nadležni sud, koji potom razmatra je li ime odgovarajuće ili ne.

U Francuskoj su zato zabranjena imena poput:

Nutela
Princ Vilijam
Mini Kuper

Nemci imaju popriličan popis zabranjenih imena. Deca ne smeju da dobijaju uniseks imena, imena po poznatim proizvodima, ili ona zbog kojih će biti ponižena ili će se negativno odraziti na njih na bilo koji drugi način.

U Nemačkoj su zabranjena imena poput:

Mati
Osama Bin Laden
Adolf Hitler

I Švajcarci imaju mnoge zabrane u davanju dečjih imena. Roditelji ne smeju davati imena koja su pogrdna, devojčicama se ne smeju davati muška imena (i obrnuto), zabranjena su imena gradova, kao i biblijski negativci.

U Švajcarskoj su zabranjena imena poput:

Pariz
Šanel
Juda

Šveđani zabranjuju imena koje smatraju neprikladnim, a na tom popisu mogu se naći popularne grupe, superjunaci i poznati robne marke nameštaja.

U Švedskoj su zabranjena imena poput:

Metalika
Ikea
Superman

Danci imaju posebnu listu sa oko 4000 ženskih i 3000 muških odobrenih dečjih imena. Ako želite da detetu date ime koje nije na toj listi, morate zatražiti dopuštenje posebne katedre Univerziteta u Kopenhagenu.

Svake godine dobijaju se zahtevi za oko hiljadu novih imena, od čega čak petinu odbacuju zbog neprikladnosti ili čudnog načina pisanja.

U Danskoj su zabranjena imena poput:

Ašlej
Pluto
Jakobp

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.