U trendu

Ono što radite sada sa detetom, uticaće najviše na njegov život kada odraste

Kakve će odnose odrasla osoba imati sa prijateljima i emotivnim partnerom, zavisi od vrste povezanosti koja se kod nje formira dok je dete.

Drugim rečima, veza koju imate sa detetom je jako važna za njegov razvoj jer sve ono što roditelji rade, njihov životni stil, pogledi na svet, reči, sve to određuje da li će njihovi sin ili ćerka izbegavati bliskost kasnije u životu.

Tipovi afektivne vezanosti deteta se u psihologiji razvijaju još od pedesetih godina prošlog veka, a sada se razlikuju četiri tipa veze deteta sa mamom i tatom: sigurna, odbijajuća, ambivalentna, dezorganizovana.

Šta je siguran tip vezanosti
Jasno je da je najbolje uspostavili siguran tip veze u porodici, a odlikuje ga to što dete ima poverenje u roditelje i oseća se sigurno uz njih, ima osećaj da ništa loše ne može da se desi kada je porodica na okupu, piše deti.mail.ru.

Dete koje odrasta u takvoj porodici zna da može da pokaže sve emocije i da ga roditelji zbog toga neće voleti manje. Takođe, razume da ga roditelji vole i da će uvek biti uz njega, lako može da se smiri u njihovom prisustvu.

U kakve odrasle odrastaju ovakva deca
Dete koje ima sigurni afektivni tip vezanosti lakše veruje drugima kada odraste, ne vidi sve oko sebe kao neprijatelje, odnosno ume da pokaže poverenje u druge i ne očekuje da svi okolo imaju neke loše namere prema njemu. Takvim ljudima je lakše da prave kompromise u odraslom dobu, a da u svemu tome ne izgube sebe. Takođe, imaju dosta samopoštovanja, znaju da su vredni ljubavi.

Kako uspostaviti siguran tip afektivne vezanosti sa detetom
Dečji psiholog Džesika Mekner veruje da roditelji mogu da uspostave ovakvu emocionalnu povezanost sa detetom ako prate sledećih deset pravila:

  1. Pitajte dete za mišljenje čak i u situacijama kada to ništa ne znači – treba da zna da vas zanima šta ono misli.
  2. Ne opterećujte dete diskusijama o vašim finansijskim problemima – ono ne može da popravi finansijsko stanje porodice, to će kod njega samo podstaći anksioznost.
  3. Nemojte da zamerate detetu što je radoznalo, pokušajte da muodgovorite na sva pitanja– ponekad možda ne morate da kažete celu istinu, ukoliko nije prikladna za njegov uzrast.
  4. Ne kritikujte dete zbog njegovog izgleda, čak i ako vam se ne dopada kako se obuklo ili kakva mu je kosa.
  5. Objasnite detetu da poverenje i poštovanje ne dolaze uvek po nekoj navici, tj. osoba mora da ih zasluži i da stekne svoju reputaciju.
  6. Nemojte da maltretirate dete da biste ga motivisali za nešto.
  7. Pohvalite gaza dostignuća, ali nemojte da ga kinjite zbog grešaka ili neuspeha.
  8. Ne koristite hranu ni kao nagradu ni kao kaznu.
  9. Nemojte da poredite svojedetesa drugom decom.
  10. Dozvolite detetu da slobodno iskaže svoje emocije.

(Yumama/N. Z.)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar