Opasno otkriće: Uskoro će moći da se bira pol deteta

Otkrili su jednostavnu metodu za odvajanje sperme s X hromozomom od one s Y hromozomom
Naučnici su razvili novu tehniku razdvajanja sperme koja bi u budućnosti mogla omogućiti parovima koji koriste proces medicinski potpomognute oplodnje da biraju pol deteta, piše Science Alert.

Otkrili su jednostavnu metodu za odvajanje sperme s X hromozomom od one s Y hromozomom.

Naime, kod sisavaca, ali i kod mnogih drugih životinja, ženke imaju XX hromozome, a mužjaci XY. Kad ženka stvori jajnu ćeliju, ona će imati samo jedan od dvaju X hromozoma, nikad Y. No muška sperma ima jednak udeo “plivača“ koji nose X i Y hromozome, a japanski genetičari su izgleda osmislili metodu s kojima ih mogu razvrstati.

Naime, koristeći se hemikalijom resiquimod, usporili su spermije s X hromozomom i izdvojili ih. Kada su pri oplodnji koristili tu sporiju spermu, dobili su leglo s 80% ženki, a kada su koristili bržu, leglo s 90% mužjaka.

Iako ova tehnika još nije savršeno razrađena i ne nudi stopostotnu sigurnost, ona ipak daje vrlo dobre rezultate za tako jednostavnu i jeftinu metodu odabira pola.

– Upotreba ove metode pri ljudskoj reproduktivnoj tehnologiji je spekulativna i neistražena te uključuje značajne etičke probleme, nepovezane s efikasnošću ove tehnike – rekao je reproduktivni biolog Masajuki Šimada sa univerziteta Hirošima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.