Oprez: Ovo nikad nemojte raditi s bebom po vrućini, opasno je po život

Tokom leta teško je male bebe zaštiti od sunca i vrućina, pa se mnogi služe trikom prekrivanja kolica maramama ili tetra pelenama od gaze, smatrajući da će detetu tako osigurati hlad. Ali, ako marama prekriva cela kolica, stvara se potpuno drugačija, jako opasna situacija.

Švedski pedijatar Svante Norgren objasnio je za list Svenska Dagdbladet da je to velika greška jer dovode malu decu u opasnost. Kad ljudi prekriju kolica s bebom, stvaraju prostor u kojem nema cirkulacije vazduha, pa se temperatura unutar kolica ubrzano podiže.

Zbog toga je taj švedski list odlučio da testira teoriju doktora Norgrena. Najpre su nepokrivena kolica ostavili sat i po na suncu. Izmerili su temperaturu od 22 stepena Celzijusa. Zatim su ista kolica prekrili tankom tkaninom. Prvi put su izmerili temperaturu posle pola sata, koja je pokazala da je u prekrivenim kolicima 34 stepeni Celzijusa, a nakon sat vremena se pokazalo da je temperatura 37 stepeni.

Pedijatar savetuje da umesto pokrivanja kolica, malu decu oblačite u lagani pamuk i da se koriste suncobrani za kolica. Uz to, odeća bi trebalo da prekriva ruke i noge, ali treba pripaziti da je od prozračnih materijala i svetlih boja.

Takođe, ne bi trebalo decu izlagati suncu između 10 sati i 16 sati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.