U trendu

Ova tri imena za devojčice arapskog porekla već godinama su među najpopularnijima u Srbiji

Izbor imena za novorođenče jedan je od najlepših ali i najtežih zadataka skoro svakog roditelja. Neki već unapred imaju pripremljen spisak raznih imena, dok se sve učestalije prate trendovi, ali se uglavnom svi budući roditelji trude se da ime bude što neobičnije i originalnije kako bi se na taj način izdvojili.

Trendovi se stalno menjaju, a danas su najpopularnija kratka i neobična imena za devojčice koja imaju što neobičnija značenja, prenosi Stil.kurir.

Tri imena u Srbiji stekla su veliku popularnost poslednjih nekoliko godina, ali neki i ne znaju da su po poreklu arapska. Ljudi misle da su ona stara i narodna, ali zapravo potiču sa Bliskog Istoka.

U nastavku vam otkrivamo tri najpopularnija imena koja se najčešće daju ženskoj deci u Srbiji, kao i njihova prelepa značenja:

Sara

Ime je izvedeno od reči sarai a znači kneginja, vladarka, žena visokog ranga. Na arapskom ime Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna“. Ono je u raznim varijantama veoma popularno kako kod hrišćana tako i kod muslimana. U BiH, Hrvatskoj i Srbiji ime Sara je u poslednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena koje je davano devojčicama.

Mnogi su imali bake Sare i po njima daju ime svojim ćerkama, možda i ne znajući koliko je drevno ime i kako ima divno značenje.

Ema

Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima i više značenja. U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilija, a kod muslimana od Emina, Emira. Izvedeno je od nemačke reči ermen – što znači ceo i univerzalan. Ovo ime je zaista prelepo za dete.

Hana

Ime Hana je arapskog porekla i ima značenje razumevanje, iskusna pametna žena. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane (hannan) što znači „milost“. Ovo ime se u raznim oblicima može naći u mnogim jezicima, a najzustepljenije forme u Evropi su Hana, Hanna, Hannah. Ime Hanna (Hannah) je u prvoj polovini 20. veka je bilo umereno popularno ime u Češkoj i zemljama severne i centralne Evrope, a posebni u Nemačkoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.